Muistathan T-1000:n Terminator 2 -elokuvasta? Renny Harlin vaikutti Robert Patrickin uraan merkittävästi

Sekä suomalaisohjaaja että veneilyonnettomuus avittivat tulevan tähden uraa.

Robert Patrick on elävä esimerkki siitä, miten elämässään voi tehdä täyskäännöksen. Nykyinen elokuvatähti oli nimittäin aikoinaan rakennusmaalari, joka vain haaveili urasta Hollywoodissa.

Patrick sai unelmilleen hieman avitusta kohtalolta, sillä veneilyonnettomuus sai hänet jättämään turvallisen palkkatyönsä ja kokeilemaan siipiään näyttelemisessä.

Hän oli purjehtimassa Lake Erie -järvellä ystäviensä kanssa, kun elämää muuttava myrsky iski.

– Seisoin ja katsoin, kun veneen keula upposi veden alle. Hetken päästä ei olisi näkyvillä enää mitään. Nappasin pelastusliivin ja aloin heitellä veteen mitä tahansa mikä kelluisi, tähti selvitti NPR:n haastattelussa.

Patrickin ystävät jäivät uppoamispaikalle kelluvien tavaroiden varaan ja tuleva näyttelijä lähti hakemaan uimalla apua. Urakasta tuli kolmen tunnin mittainen, sillä hän oli noin 5 kilometrin päässä Clevelandin rannikolta. Päästyään satamaan hän palasi veneellä takaisin ja pelasti ystävänsä.

Patrick sanoo karmeiden tapahtumien muuttaneen hänet.

– Tuo yksittäinen päivä sai minut havahtumaan ja ymmärtämään: ”Jos et kiirehdi ja tee nopeasti jotain elämälläsi, se voidaan napata pois”, Patrick kertoi.

Kokemuksensa jälkeen hän lopetti työnsä maalarina, pakkasi tavaransa autoonsa ja suuntasi länteen, Hollywoodiin, jossa hän toivoi luovansa uran elokuvanäyttelijänä.

Patrick kertoi soittaneensa automatkallaan Bruce Springsteenin Born in the USA -levyä, joka oli vasta julkaistu. Levy ja eritoten kappale No Surrender toimivat hänen polttoaineenaan matkalla läpi Yhdysvaltojen.

Patrick kertoi kyseessä olevan viimeinen, epätoivonen yritys löytää merkitystä elämälle. Suunnanmuutos kannatti, sillä nykyään hän on arvostettu elokuvatähti.

On suomalaisittain mielenkiintoista, että Patrick sai ensimmäisen suuren budjetin elokuvaroolinsa ohjaaja Renny Harlinilta. Harlin piti näyttelijän olemuksesta koe-esiintymisessä niin paljon, että hän palkkasi noviisin siltä istumalta Die Hard 2 -toimintaleffaansa. Valituksi tuleminen vaikutti syvästi, sillä Patrick oli roolin saatuaan mennyt autoonsa, istunut vain paikoillaan ja hiukan itkenytkin.

Tämän jälkeen ei mennyt kovinkaan pitkään, kun hän sai koe-esiintymisen tulevasta James Cameronin projektista. Hän ei tiennyt mistä elokuvasta oli kyse eikä saanut nähdä edes käsikirjoitusta. Hän sai ohjeekseen vain tulla koe-esiintymiseen ja olla ”intensiivisen läsnäoleva.”

– Kävelin sisään ja sanoin: ”Jospa vain käännän selkäni kameralle ja kuvaat minua.” Sitten käännyin ympäri ja katsoin suoraan kameran linssiin samalla hidastaen liikkeitäni – niin intensiivisesti kuin vain pystyin, kaikella energialla mitä minussa oli. Samalla (James Cameron) nojasi taaksepäin ja tokaisi: ”Huh, mitä tuo oli?”

Seuraavana päivänä Patrickille soitettiin ja pyydettiin tulemaan takaisin. Hän sai lukea käsikirjoitusta, jonka jälkeen hän marssi Cameronin toimistoon ja vakuutti: ”Pystyn tekemään tämän.” Cameron vastasi tietävänsä sen ja että siksi hänet oli kutsuttu.

Patrick teki vielä koe-esiintymisen käsikirjoituksesta lukien ja sai sen jälkeen uraauurtavan roolin Terminator 2 – Tuomion päivä -elokuvasta. Siinä hän esitti tietenkin ikonista, muotoaan muuttavaa T-1000-robottia.

Robert Patrickin rooleista saadaan nauttia edelleen –  tulossa on tälläkin hetkellä kaksi uutta elokuvaa.

robert-patrick-scorpion

Kuvat: Terminator 2 ja Scorpion

Lähde: NPR

Aiheeseen liittyvät jutut