Muistatko Lostin? Sarjan luoja toi nyt esiin syyn, miksi sen lopetus saattoi faneista tuntua huonolta

Mystistä savua, käsittämättömästi liikkuva saari ja lentoturman selviytyjäjoukko – Lost oli täynnä aineksia, jotka herättivät kysymyksiä.

1.7.2020 00:31

Seikkailua, draamaa ja fantasiaa yhdistänyt hittisarja Lost liimasi suuren joukon katsojia televisioiden ääreen yli kymmenen vuotta sitten. Vuodesta 2004 vuoteen 2010 asti tehtyä sarjaa oli luomassa myös sittemmin HBO Nordicilla nähtävissä olevasta Watchmen-sarjasta paljon kiitosta kerännyt Damon Lindelof.

Kymmenen vuotta Lostin päättymisen jälkeen Lindelof palasi toviksi muistelemaan sarjan tekemistä. Kuusi kautta jatkuneen tarinan keskiössä oli joukko lentoturmasta tuntemattomalle paratiisisaarelle selviytyneitä erilaisia ihmisiä. Alkuun kohtalaisen rauhalliselta vaikuttanut saari paljastui jo sarjan ensimmäisellä kaudella oudommaksi ja vaarallisemmaksi kuin oli saattanut odottaa. Useat fanit, jotka pysyivät sarjan kyydissä aivan sen viimeiselle kaudelle saakka, ilmaisivat kuitenkin äänekkäästi pettymystään sarjan loppupuoliskoon.

Lindelofin mukaan Lostin ei pitänyt kestää kuutta kautta. Hänellä ja Lostia niin ikään kirjoittaneella Carlton Cusella oli kaksivuotinen työsopimus, jonka jatkosta he neuvottelivat tv-yhtiö ABC:n kanssa sarjan toisen kauden lopulla.

– Me neuvottelimme ohjelman jatkosta. [ABC:llä] luultiin, että olimme neuvottelemassa rahasta, ja me vain yritimme saada heidät sopimaan show’n lopettamisesta. Kun kumpikaan osapuoli ei liikahtanut, sovimme yhdestä lisävuodesta, Lindelof kertoo.

Tuossa vaiheessa hän ja Cuse olettivat jonkun muun tarttuvan Lostin ohjaksiin kolmannen kauden jälkeen. Tv-yhtiössä ei ollenkaan ymmärretty heidän haluaan lopettaa sarja, vaikka Lindelof tovereineen yritti tuoda esiin mm. sen, miten jaksosta toiseen nähdyt flashbackit alkoivat menettää tehoaan.

– Saatoimme tuoda mukaan uusia hahmoja, joilla oli uusia taustatarinoita, mutta katsojat tarvitsivat vanhoja tuttuja hahmoja. Näimme muutaman askeleen pitemmälle ja sen, ettei se päättyisi siististi. Mutta [tv-yhtiössä] ei oltu samalla kannalla, Lindelof harmittelee.

ABC:lläkin taivuttiin viimein uskomaan kolmannen kauden puolivälissä, että sarja pitäisi päättää, mutta yhtiön tavoitteena oli saada Lostille lopetus sittenkin vasta kymmenennellä tuotantokaudella. Vatvominen sarjan päättämisestä jatkui edelleen sen neljännellä kaudella, jolloin tilannetta sotki myös käsikirjoittajien lakkoilu. Lindelof antaa ymmärtää, että hänellä ja muilla Lostin luojilla oli jo varhain käsitys siitä, miten he halusivat sarjan loppuvan. Koska sarjaa oli suuren suosion paineessa pakko jatkaa pidemmälle kuin he olivat kaavailleet, Lostin päätös ei ole jäänyt tv-historian tyylikkäimpien joukkoon.

Lähde: Collider

Lisää luettavaa