Myötähäpeä iskee tänään teatterissa – Loma ensi-illassa

14.8.2015 12:50

Hollywood on viime vuosina uudelleenlämmittänyt useita legendaarisia elokuvia, mikä on osoittautunut kaupallisesti hyväksi päätökseksi. Jatko-osa toisensa jälkeen kerää teatterit täyteen ja vanhat aiheet pistetään uuteen uskoon. Loma-elokuva jatkaa samalla linjalla.

Yli 30-vuotta sitten Chevy Chasen tähdittämä Faijalla homma hanskassa (National Lampoon’s Vacation) räjäytti potin. Komedia kertoo Griswoldien perheestä, joka matkaa autolla Yhdysvaltojen läpi Walley World -huvipuistoon. Matkalla tapahtuu kaikkea sitä, mitä ei haluaisi lomamatkalla tapahtuvan. Moni perhe pystyi samastumaan aiheeseen silloin ja nyt. Uudessa Loma-elokuvassa (Vacation) Griswoldien aikuiseksi kasvanut Rusty-poika matkaa perheineen samaiseen puistoon ja tapahtumarikas matka on suhteellisen kutkuttava.

_DSC5070.dng

– Emme halunneet tehdä samaa elokuvaa uudelleen, joten kirjoitimme siitä uuden version, joka jatkaa perheen tarinaa. Uudelleenlämmityksen voi tehdä monella eri tapaa, kertoo Jonathan Goldstein, toinen elokuva käsikirjoittaja-ohjaajista Los Angelesissa.

Elokuvan lehdistötilaisuus on järjestetty hulppeissa puitteissa Beverly Hiltonissa, jonka uima-allasosasto on koristeltu elokuvan teeman mukaan. Päällisin puolin peruskomedialta vaikuttavaa elokuvaa on tähdittävät muun muassa Ed Helms, Christina Applegate, Chris Hemsworth ja Chevy Chase. Tähdet vaikuttavat tyytyväisiltä ja ovat valmiita jatkamaan legendaarisen komedian tarinaa.

– Kukapa meistä ei muistaisi automatkaa perheen kanssa. Se kuuluu varsinkin täällä Yhdysvalloissa jokaisen kunnon perheen kesälomaohjelmaan jossain vaiheessa. Toisille siitä tulee elämäntapa , josta ei myöskään tunnuta pääsevän eroon. Matkatilanteethan ovat todellisuudessa aivan järkyttäviä, mutta vuosien saatossa ne muuttuvat ihaniksi, kultaisiksi muistoiksi. Aihetta on helppo romantisoida. Siksi tällaiset roadtrip-elokuvat toimivat sukupolvelta toiselle, Ed Helms kertoo.

Huumori vaikea laji. Elokuvassa liikutaan hyvän maun rajoilla, ja myötähäpeä iskee katsojaa useaan otteeseen. Roolihahmot nähdään suhteellisen roiseissa tilanteissa, mutta se ei tunnu näyttelijöitä haittaavan.

Christina Applegate and Ed Helms seen at Warner Bros: The Big Picture 2015 Presentation at Cinemacon on Tuesday, April 21, 2015, in Las Vegas. (Photo by Eric Charbonneau/Invision for Warner Bros./AP Images)

– Luojan kiitos käsikirjoitus on hyvä ja täynnä loistavia vitsejä. Tässä todellakin leikitään asioilla, jota saattavat olla monille liikaa. Siksi sille on annettu tietty ikäraja, mikä on loistava asia. Aikuisille pitäisi tehdä enemmän komedioita, joissa revitellään kunnolla, perheen äitiä esittävä Christina Applegate pohtii.

Ed Helms löi itsensä kerralla läpi Kauhea Kankkunen -elokuvissa. Niiden huumori on kutkuttavaa ja toimii aikuiselle yleisölle miltei täydellisesti. Nyt hänet nähdään perheenisänä, jolla on pakkomielle saada matka huvipuistoon onnistumaan.

_DSC9934.DNG– Arvostan huumoria, joka saa miettimään onko sille nauraminen sopivaa vai ei. Elokuva on saanut paljon kohua aikaan Chrisin [Hemsworth] roolihahmon ison etumuksen ansiosta. Onko se nyt sopivaa vai ei. Heh, se on todella huvittavaa. Se toisaalta ei ole huvittavaa, että minä en voi koskaan tehdä mitään supersankarielokuvaa uskottavasti. Sitten on Chris, joka tuli mukaan tähän elokuvaan ja on äärimmäisen hauska. Sehän ei millään tasolla ole reilua, vai onko? Helms kysyy suu vaahdossa, mutta ei tosissaan.

Hollywoodissa pelätään vanhojen aiheiden päivittämistä. Uusiakin tarinoita olisi kerrottavana, mutta riskejä ei uskalleta ottaa. Roisi huumori on Loman pelastus ja suhteellisen nimekkäät näyttelijät paketoivat tarinan mukavasti. On oletettavaa, ettei se jää yhteen jatko-osaan.

– Se on paljon mahdollista, mehän voisimme mennä seuraavaksi jonnekin Eurooppaan tai kiertämään maailman huvipuistoja. Elokuvat saavat jatko-osia, jos ne ovat toimivia. Eihän niitä muuten tehtäisi. Itse rakastin alkuperäisiä Chevyn elokuvia, ja nyt pääsin jatkamaan tarinaa hänen ollessa mukana. Hän on aina ollut idolini, ja tämä on ollut parempaa kuin harvinaisten Tähtien Sota -figuureiden löytäminen lapsena. Pääsin leikkimään oikean hahmon kanssa, Ed Helms selittää vakavana.

_DSC1567.DNG– Jatko-osan tekeminen olisi hienoa, mutta on hiukan aikaista miettiä sitä vielä. Seuraavaksi teemme Jonathanin kanssa uuden Hämähäkkimies-elokuvan käsikirjoituksen, mikä sopii täydellisesti tähän aiheeseen, kertoo John Francis Dailey, toinen puolisko käsikirjoittaja-ohjaaja-tiimistä ja jatkaa:

– Moni päättävä taho ei uskalla ottaa riskiä, vaan tekee turvallisia päätöksiä. Me tiesimme tätä tehdessämme yleisössä oleva sekä vanhoja faneja että uusia katsojia, ja sille piti löytää sopiva yhteinen kosketuspinta. Monet olivat kyynisiä elokuvan tekemisen suhteen ja myönnän sen pelottaneen meitä. Jos vanhaa lähtee lämmittämään tai tekemään täysin uudelleen, pitää siihen löytää uusia toimivia elementtejä, sillä katsojaa ei koskaan saa aliarvioida, Dailey kuittaa.

(EPISODI/Semira Ben-Amor, Los Angeles)

 

Lisää luettavaa