Miksi videopeleistä tehdyillä elokuvilla on niin huono maine? Taustalla kolme syytä

Elokuvan tekeminen ei ole helppoa puuhaa, jokainen julkaistu leffa on sinänsä juhlittavan arvoinen. Tällä tematiikalla näiden leffojen kohdalla pidettäköön kruunajaisten sijaan kissanristiäiset.

11.4.2023 16:00

Videopeleihin perustuvilla elokuvilla on ollut ja on yhä huono maine. Tahra on vahva, vaikka viime vuosina on julkaistu taloudellisesti ja elokuvallisesti menestyneitä peleihin perustuvia elokuvia ja TV-sarjoja, kuten Sonic the Hedhehog, Last of Us, Pokémon Detective Pikachu ja viimeisimpänä viime viikolla ilmestynyt Super Mario -elokuva.

Penseä maine on sinänsä ymmärrettävä, kun muistelee minkälaisia videopelielokuvia menneisyydessä on julkaistu. Rotten Tomatoes -sivusto onkin pistänyt viime vuosikymmenien videopelielokuvat järjestykseen parhaiden arvioiduista huonoimpaan.

Listan pahemmasta päästä löytyy muun muassa Alone in the Dark (julkaistu 2005, 1% Rotten Tomatoes -prosentti), Street Fighter: The Legends of Chun-Li (julkaistu 2009, 3%), suomalaispeliin perustuva Max Payne (julkaistu 2008, 15%) ja Angelina Jolien tähdittämä Lara Croft: Tomb Raider (julkaistu 2001, 20%). 30-vuotta sitten ensi-iltansa saanut, näytelty Mario-elokuva on saanut ”peräti” 29% Rotten Tomatoes -prosenttia.

Monet näistä epäonnistuineista elokuvista osuvat kolmeen Forbes-lehden vuonna 2018 mainitsemaan ydinongelmaan, joihin osutaan, kun pelejä siirretään konsolilta valkokankaalle:

1) Videopelit, joista elokuvia tehdään, harvoin sisältävät parhaita tarinoita alun alkaenkaan.

2) Parhaat videopelielokuvat liittyvät usein videopeleihin ja niiden elementteihin yleensä, kuten Jumanji tai Räyhä-Ralf, eivät yhteen pelisarjaan.

3) Hyvän tarinan sisältävät videopelit eivät tarvitse elokuvaa. Toisaalta tämän Forbes-vinkin taisi kaataa viimeistään Last of Us -televisiosarjan onnistuminen.

Lisää luettavaa