”Piinallista katsottavaa” – Netflix pullautti 200 miljoonan dollarin kultamunan, jonka sisältä paljastuu pökäle

Red Notice on Netflixin kallein alkuperäiselokuva 200 miljoonan dollarin budjetilla. Siitä on tullut myös valtavan suosittu. Ensimmäisenä viikonloppunaan se nousi Netflixin katsotuimmaksi elokuvaksi. Kriitikkomme ei kuitenkaan innostunut elokuvasta.

Red Notice on osoitus eräänlaisesta monipersoonahäiriöstä. Netflix saa kriitikoilta valtavasti huomiota  elokuvista, joissa on Oscar-nostetta tai huippuluokan tekijöitä ja näyttelijöitä. Yhtiö kuitenkin tuottaa myös paljon surkeita elokuvia, joiden yllättävän kallis hintalappu ei näy lopputuloksessa millään lailla, jos suoraan sanotaan.

Red Notice on saanut nimensä poliisijärjestö Interpolin julkaisemien kansainvälisten etsintäkuulutusten korkeimmasta tasosta, jota kutsutaan punaiseksi listaksi. Dodgeballista tunnetun Rawson Marshall Thurberin ohjaamassa elokuvassa on tunnettuja näyttelijöitä esittämässä taidevarkaita ja FBI-agentteja.

Kunnollinen juoni puuttuu, ellei sitten lasketa dramaattista kertojaääntä, joka ihmettelee mitä tapahtui yhdelle Kleopatran munista – jo pelkkä nimi kuulostaa todella oudolta! Elokuvasta on varmasti yritetty tehdä tyylikästä suihkuseurapiirielokuvaa Alfred Hitchcockin Varkaiden paratiisin tapaan.

Hyvännäköiset ihmiset huijaavat toisiaan, kun eivät paremmasta tiedä, ja lisämausteena on pöljää huumoria. Loppujen lopuksi Red Notice ei ole oikein mitään, mitä se yrittää olla, vaikka Helsinki saakin eräässä kohtauksessa erikoismaininnan. Torille!

Tämäntyyppiset pankkiryöstöelokuvat elävät ja kuolevat pääosia esittävien näyttelijöiden kemian varassa. Ja se, mitä tässä elokuvassa tapahtuu, on piinallista katsottavaa. Tuntuu siltä, että kaikilla on kiire lähteä jonnekin muualle – ehkä parempaan elokuvaan.

Näyttelijät hädin tuskin jaksavat keskittyä haukotuttaviin kohtauksiin, joissa Dwayne Johnson kaahaa päin jäätelöautoa tai irvailee Vin Dieselin muka tekemästä Catsin koekuvauksesta. Kaikki vain sen takia, että saataisiin mukaan Fast & Furious -vitsejä.

Johnson on ilmeisesti urallaan siinä vaiheessa, että jonkun random-tyypin on pakko kommentoida hänen kokoaan joka ikisessä elokuvassa tyyliin ”et yhtään näytä FBI:n profiloijalta”. Se on kai jonkinlainen vastine sille, kun heteromiehet lausuvat toisilleen kohteliaisuuksia.

Gal Gadot käyttää Wonder Womanista tuttuja kamppailuliikkeitä, ja Ryan Reynolds laukoo sarkastisia vitsejä.

Lyhyesti sanottuna Red Notice on varmasti ollut kaikille aikamoinen haaste.

Ehkä paras olla puhumatta mitään täysin puskista tulevasta ”voinko kertoa sinulle jotain isäukostani”-kohtauksesta. Tapahtumat siirtyvät paikasta toiseen niin nopeasti, että nämä kömpelöt yritykset kehitellä henkilöhahmoja jäävät täysin huomaamatta.

Hei katsokaa, The Rock on Venäjällä! Nyt The Rock on Italiassa! Eipä niissä paikoissa mitään ihmeellistä tapahdukaan, vaikka jotkut ovatkin tyrmistyneitä siitä, kun Johnson yhtäkkiä päättää roiskuttaa Coca-Colaa sinne tänne.

Siinä vaiheessa kun Ed Sheeran päättää jatkaa uutta harrastustaan tehdä täysin turhia cameorooleja, katsoja alkaa etsiä hyllystään vanhaa True Lies -dvd:tä. Siinä näytetään, miten tehdään tangokohtaus kunnolla. Ottakaa siitä opiksi, lapset!

Marta Bałaga

Tähdet ★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut