Netflixin uusi sarja herättää kohua armottomalla väkivallallaan – onko se tarpeen?

Näinkin asian voi nähdä.

5.2.2018 17:51

Digital Spy -julkaisun toimittaja Catherine Pearson pohti kolumnissaan Altered Carbon – muuntohiili -sarjan väkivaltaisuutta. Sarjassa näytetään armotonta väkivaltaa tulevaisuuden synkissä maisemissa.

Tapahtumat sijoittuvat Bay City -nimiseen (entinen San Francisco) synnin ja paheiden kaupunkiin. Ihmisarvo on menettänyt osittain merkityksensä, sillä ihminen voi vaihtaa tietoisuutensa eri vartaloon useita kertoja.

Tavalliset ihmiset kuitenkin joutuvat tyytymään niihin kehoihin, joihin heillä on varaa. Lisäksi vaarana ovat psykologiset haitat liian usean vaihdon jälkeen.

Rikkaat puolestaan asuvat omassa kuplassaan Bay Cityn -yläpuolella Aerium-nimisessä paikassa. Heille on tarjolla kauniita kloonattuja kehoja, jotka eivät aiheuta psykologisia haittavaikutuksia – käytännössä siis ikuinen elämä on mahdollista.

Raportoidusti sarjan väkivalta on jo aiheuttanut kohua. Pearsonin mielestä väkivalta kuitenkin on perusteltua.

Pearson vertaa Altered Carbonin maailmaa nykyiseemme sekä antiikin aikaan. Antiikin ajan gladiaattoritaistelut ovat vaihtuneet nykyisiin televisio-ohjelmiin, joissa ihmiset kisailevat armotta sekä myös häpäisevät itseään sekä toisiaan.

Tulevaisuudessa vastaavissa ohjelmissa murhattaisiin todennäköisesti ihmisiä oikeasti, koska tietoisuus on mahdollista siirtää eri kehoon – mitäpä viihdeteollisuudessa ei pahimmillaan rahan vuoksi tehtäisi, varsinkin kun kaikki muu alkaa olla jo nähty. Juuri näin on käynyt Altered Carbonin maailmassa – televisiosta näytetään ohjelmia, joissa taistellaan kuolemaan saakka.

Pearsonin mielestä sarjan täytyykin esittää väkivalta juuri niin brutaalina, kuin dystooppinen ympäröivä maailmakin on. Muuten tyly kokonaiskuva jäisi vajaaksi.

Sarja on parhaillaan katsottavissa Netflixissä.

Lähde: Digital Spy

Lisää luettavaa