Night Visionsiin taas törkeän kovat vieraat! Mukana genretekijöitä ja nuori ruotsalaisnäyttelijätär

Night Visionsiin on enää viikko aikaa!

Night Visionsin (10.-14.4.) liput ovat myynnissä. Toimi nopeasti, sillä viime vuosina suositut näytökset ovat myyneet loppuun.

Myös tänä keväänä genrefaneja hellitellään kiinnostavilla festarivierailla. Alla koko lista.

Ensi viikolla käynnistyvä Night Visions -elokuvafestivaali on viimeistellyt kiinnityksensä kansainvälisten elokuvantekijävieraidensa osalta. Helsingissä 10.-14. huhtikuuta töitään esittelevät kymmenen rautaista ammattilaista elokuvakameran molemmilta puolilta. Maantieteellinen spektri ulottuu Venäjältä Israelin kautta Eurooppaan ja edelleen Yhdysvaltoihin. Vieraiden joukossa ovat muun muassa Ruotsin tämän hetken kiinnostavimpiin elokuvaohjaajiin lukeutuva Johannes Nyholm, näyttelijä-ohjaaja Fredrik Hiller (mm. Silta) ja Kati Outisen kanssa kauhuelokuvan tehnyt irlantilainen Lee Cronin.

Lee Cronin tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa The Hole in the Ground, joka kohotettiin tammikuussa 2019 Yhdysvaltain arvostetuimmalla elokuvafestivaalilla Sundancessa oitis vuoden pelottavimpien kauhuelokuvien kärkikastiin. Teoksen sidokset Suomeen ovat tiiviit: kameran edessä tekee kauhuelokuvadebyyttinsä Kati Outinen, kulisseissa ovat vaikuttaneet puvustaja Saija Siekkinen, maskeeraaja Salla Yli-Luopa ja osatuottaja Ulla Simonen. Dublinissa omaa Rank Outsider Pictures -tuotantoyhtiötään pyörittävä Cronin on aiemmin kunnostautunut lyhytelokuvien kirjoittajana ja ohjaajana sekä mainoselokuvien tekijänä. Lyhytelokuvista maineikkain on niin ikään Ulla Simosen osatuottama, useita palkintoja voittanut kauhutarina Ghost Train (2013).

Lee Cronin Helsingissä 13.-14.4.2019

Missourin Kansas Cityssä varttunut Matthew Dunehoo saapuu Helsinkiin juhlistamaan ensimmäisen pitkän elokuvansa, aikamme self help -kulttuuria säälimättömästi moukaroivan ja sanomaansa okkultistisilla elementeillä terästävän trillerinsä Wretch maailmanensi-iltaa. Sekä muusikkona että näyttelijänä uraa luonut Dunehoo on nyttemmin keskittynyt työskentelyyn kameran takana oman tuotantoyhtiönsä Elk’s Pride Picturesin lukuun. Hänen lyhytelokuviaan on esitetty mm. Yhdysvaltain tärkeimmän genre-elokuvafestivaalin Fantastic Festin ohjelmistossa.

Matthew Dunehoo Helsingissä 11.-14.4.2019

Monitaituri Neil Edwards (s.1969, Birmingham, Iso-Britannia) tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, The Process -kultin uskomattomasta noususta ja tuhosta kertovan dokumentin Sympathy for the Devil. Edwards on myös tuottanut, kuvannut ja leikannut elokuvansa sekä säveltänyt osan sen musiikkiraidasta. Ohjaaja juhlistaa Sympathy for the Devilin ensiesitystä Pohjoismaissa Night Visions -avajaisklubilla Dubrovnik Lobby & Loungessa keskiviikkona 10.4. elokuvan teemaan istuvalla dj-setillä ”Satanic Soaked Sixties Psych”. Edwards tunnetaan kotimaassaan ennen muuta tv-alan pitkän linjan ammattilaisena. Twofour-tuotantoyhtiössä työskentelevä konkari on ollut vuosien saatossa mukana kehittämässä mm. sarjoja The Hotel InspectorBorn to Kill? ja The Estate We’re In.

Neil Edwards Helsingissä 10.-14.4.2019

Fredrik Hiller (s. 1970, Tukholma) tuo Night Visions -valkokankaille toisen pitkän ohjauksensa, yhteiskunnallisilla sävyillä kuorrutetun toimintatrillerin Operation Ragnarök. Hillerin edellinen ohjaus, miehen itsensä käsikirjoittama kauhutrilleri Psalm 21 (2009) päätyi kaupalliseen levitykseen myös Suomessa, joskin vain kotitallenteena. Myös näyttelijänä tunnetun Hillerin tv-rooleista maineikkaimpia ovat merkittävät osat Arne Dahl -dekkarissa Pimeyden kutsu (2015) sekä Silta-menestyssarjan kakkoskaudella (2013). Elokuvatöistä on syytä nostaa esiin ainakin Robert Zemeckisin Beowulf (2007) ja viime vuonna Ruotsissa kuohuttanut 1970-luvun teini-idolikuvaus Ted – För kärlekens skull, joka päätyi Suomessa teattereihin ainoastaan länsirannikolla.

Fredrik Hiller Helsingissä 10.-14.4.2019

Ruotsalaisen elokuvataivaan lupaavimpiin nuoriin kykyihin lukeutuva Felice Jankell (s. 1992) saapuu Helsinkiin esittelemään tuoreimman pääroolinsa Latinalaisen Amerikan genre-elokuvamestarin Adrián García Boglianon psykedeelisessä trilleriuutuudessa Black Circle (Svart cirkel). Kokonaan Ruotsissa ja ruotsiksi kuvatun teoksen keskeisessä osassa nähdään myös kulttielokuvatähti Christina Lindberg odotetussa comeback-roolissaan. Jankellin valkokangasura kääntyi todelliseen nousuun vuonna 2014, kun hän esiintyi pääosassa elokuvissa Från djupet av mitt hjärta ja Unga Sofie Bell. Jälkimmäisestä nuori kyky noteerattiin vuoden parhaan naispääroolin Guldbagge-ehdokkuudella. Sittemmin ura on kehittynyt sekä tv-tuotantojen suuntaan että ulkomaille. Viime vuonna Jankell nähtiin keskeisessä roolissa vankileirikuvauksessa Sobibor, joka oli Venäjän ehdokas ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-kisassa. Kyntensä jo useasti osoittaneen näyttelijän huimaa nousukiitoa perustelee osaltaan myös vahva kulttuuritausta. Äiti Annika Jankell on tunnettu tv-kasvo ja toimittaja, isä Thorsten Flinck on muusikko, näyttelijä, ohjaaja ja laajasti tunnettu kulttuuripersoona. Myös Felicen pikkusisko Happy Jankell luo uraa näyttelijänä.

Felice Jankell Helsingissä 11.-13.4.2019

Bostonilainen Robert Krzykowski tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, ikonisen Sam Elliottin pääosittaman omintakeisen ja älykkään lajityyppielokuvan hybridin The Man Who Killed Hitler and then the Bigfoot. Krzykowski on myös työskennellyt omaan käsikirjoitukseensa perustuvan elokuvan yhtenä päätuottajana. Teoksen executive-tuottajia ovat ohjaajalegenda John Sayles ja erikoistehostevelho Douglas Trumbull. Krzykowskin näkyvin meriitti elokuva-alalla ennen omaa esikoista on ollut tuottajan työ Lucky McKeen Jack Ketchum -filmatisoinnissa The Woman, joka voitti Night Visions -festivaalin yleisöpalkinnon vuonna 2011.

Robert Krzykowski Helsingissä 10.-14.4.2019

Noy Levin (s. 1990) saapuu Israelista Helsinkiin juhlistamaan lyhytelokuvauutuutensa Igor the Vegan Vampire maailmanensi-iltaa. Tel Avivin yliopistossa elokuvaa opiskellut Levin on tehnyt vuodesta 2017 saakka absurdiin kallellaan olevia lyhytelokuvia työparinsa Ori Halevyn kanssa. Igor the Vegan Vampire on kaksikon neljäs yhteinen ohjaus. Levin on valmistumisensa jälkeen laajentanut työnkuvaansa lyhytelokuvista ja web-sarjoista myös näyttämölle.

Noy Levin Helsingissä 10.-13.4.2019

Johannes Nyholm (s. 1974, Uumaja) kuuluu Ruotsin nuoremman polven elokuvantekijöiden kansainvälisesti kiitetyimpään ja omaäänisimpään kärkiryhmään. Hänen nyt Helsinkiin tuoma uutuuselokuvansa Koko-di Koko-da vahvisti mielikuvaa entisestään, kun se sai liki yksimielisesti ylistävän vastaanoton kriitikoilta Yhdysvaltain maineikkaimmalla elokuvafestivaalilla Sundancessa tammikuussa 2019. Nyholmin esikoispitkä Jättiläinen (Jätten, 2016) sai ensiesityksensä maailman suurimmalla elokuvafestivaalilla Torontossa, voitti Ruotsin Jusseissa eli Guldbagge-kisassa parhaan käsikirjoituksen ja parhaan elokuvan palkinnot sekä esitettiin vuonna 2017 Suomessakin sekä Espoo Ciné että Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Menestys oli loogista jatkoa Las Palmas -lyhytelokuvan (2011) vastaanotolle, joka oli poikkeuksellisen haltioitunut sekä kotimaassaan että kansainvälisillä areenoilla.

Johannes Nyholm Helsingissä 11.-14.4.2019

Kauhu- ja fantasiaelokuvan moniottelija Julian Richards (s. 1965, Newport, Wales) saapuu Helsinkiin peräti kahden uutuuselokuvan kanssa. Georgian Tbilisissä kuvattu Daddy’s Girl edustaa naisenergialla ladatun modernin kauhun rosoisempaa laitaa. Los Angelesissa tehty Rebornpuolestaan ajanmukaistaa Stephen King -klassikoita Carrie ja Tulessa syntynyt. Lontoossa asuvan Richardsin aiemmista ohjauksista tunnetaan parhaiten Cliffhanger-tähti Craig Fairbrassin pääosittama esikoinen Darklands (1996) ja pienen budjetin edukseen kääntänyt sarjamurhaajatarina The Last Horror Movie (2003). Ohjaustöiden ohella Richards työskentelee perustamansa, genre-elokuvien kansainväliseen myyntiin keskittyvän Jinga Films -yhtiön johtajana.

Julian Richards Helsingissä 13.-14.4.2019

Elokuva- ja tv-tuotannoissa ohjaajana, kirjoittajana ja tuottajana Venäjällä kunnostautunut Alexei Sidorov (s. 1968, Severodvinsk, Neuvostoliitto) niitti kansainvälistä huomiota jo nyrkkeilyn maailmaan sijoittuneella esikoisohjauksellaan Shadowboxing (Boy s tenyu, 2005). Pankki räjähti totaalisesti alkuvuodesta 2019, kun toiseen maailmansotaan sijoittuva, Sidorovin kirjoittama ja ohjaama toimintaseikkailu T-34 alkoi rikkoa katsojaennätyksiä liki ennennäkemättömällä vauhdilla. Kotimaansa ykköspuheenaiheiden joukoon kohonnut teos kipusi katsojatilastoissa lopulta Venäjän kaikkien aikojen toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Alexei Sidorov Helsingissä 10.-14.4.2019

Kaikkien festivaalinäytösten ennakkomyynti käynnissä NYT festivaalin verkkokaupassa www.nightvisions.info

Täydellinen lista festivaalin elokuvista ja elokuvaesittelyt löytyvät osoitteesta www.nightvisions.info

Kuvassa Felice Jankell Black Circlestä.

Aiheeseen liittyvät jutut