Nyt ilmaiskatselussa: Veteraanien arvostama realistinen sotaelokuva – sai Stanley Kubrickin varpailleen

Elokuvan Rotten Tomatoes -prosentti on 100.

3.7.2024 18:00

Hamburger Hill (1987) on Vietnamin sotaan sijoittuva tositarina, jossa uupuneet amerikkalaissotilaat taistelevat Hamburger Hill -kukkulan valtaamisesta. Kukkula sai nimensä sen raaoista taisteluista, joissa se jauhoi sotilaita kuin jauhelihaa.

Ohjaaja John Irvin halusi elokuvastaan mahdollisimman realistisen. Hamburger Hilliä arvostettiinkin tästä johtuen suuresti. Lippuluukuilla menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi. Ohjaaja uskoo, että elokuva olisi pitänyt julkaista aikaisemmin. Vuoden 2021 haastattelussa hän kertoi:

Hamburger Hill olisi voitu julkaista ennen Platoon-elokuvaa. Kun halusimme tehdä elokuvan, jokainen studio hylkäsi meidät. Paramount sanoi: ”Tämä ei ole Paramountin elokuva.” Kun teimme elokuvan itsenäisesti, he sanoivat: ”Tämä on Paramountin elokuva.” Olimme keränneet rahat ulkomaisten myyntien avulla ja lähdimme kuvaamaan Filippiineille. Kun elokuva oli valmis, Paramount halusi odottaa nähdäkseen, miten Platoon menestyy, koska Vietnam oli silloin hyvin epäsuosittu aihe. Platoon julkaistiin ja voitti Oscareita. Sen jälkeen he sanoivat: ”Emme voi julkaista elokuvaa niin pian Platoonin jälkeen, koska yleisö on nyt aiheen puolesta yltäkylläinen. Joten he alkoivat viivytellä julkaisua. Siihen aikaan Hamburger Hilliä käsiteltiin laboratoriossa Lontoossa, ja elokuvan värisävyttäjä oli myös Stanley Kubrickin värisävyttäjä. Kubrick jarrutti Full Metal Jacketin julkaisua samasta syystä. Värisävyttäjä, joka oli Kubrickin ystävä, sanoi Stanleylle: ”Sinun täytyy julkaista oma elokuvasi, koska Hamburger Hill ei ole mitenkään huono elokuva.” Hän otti itse asiassa Hamburger Hillin kopion keskellä yötä ja piti siitä Stanleylle privaattinäytöksen, minkä jälkeen Kubrick soitti Warner Brothersille ja sanoi: ”Teidän täytyy julkaista Full Metal Jacket kahden viikon sisällä.” Näin ollen Hamburger Hilliä siirrettiin vielä kerran eteenpäin. Olisimme voineet julkaista elokuvamme ensimmäisenä näistä kolmesta, jos Paramount olisi ollut hieman rohkeampi.”

Irvin mainitsi myös saaneensa elokuvasta erittäin positiivista palautetta Vietnam-veteraaneilta, ja asia saa hänet liikuttumaan vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

Nyt voit katsoa tämän armottoman sotaelokuvan ilmaiseksi Rakuten TV:stä. Mainoksia sisältävään suoratoistoon on valittavissa suomitekstitys ääniraitavaihtoehtojen ollessa 5.1 ja 2.0.

Katso Hamburger Hill täältä. Elokuvan ikäraja on K-16 ja Episodin katselussa sen kesto oli mainoksineen 127 minuuttia. Huomioi, että mainosten määrä voi vaihdella katselukerrasta riippuen.

Elokuva kuuluu tällä hetkellä myös Prime Videon valikoimaan.

Alla elokuvan traileri.

Lähde: The Flashback Files

Lisää luettavaa