Nyt katsottavissa: Huippuelokuva kaikille autourheilusta kiinnostuneille – Ei suositella lapsille eikä heikkohermoisille

Oliko ruotsalainen kilpa-autoilija aikansa nopein F1-kuljettaja?

Suoratoistopalvelu Viaplayn ensimmäinen oma elokuvatuotanto SuperSwede on dokumentti kilpa-autoilija Ronnie Petersonin elämästä. Ellet ole perehtynyt F1-historiaan, kyseessä on totaalinen nobody neljän viimeisen vuosikymmenen aikana syntyneille.

1970-luvun ruotsalainen supertähti ei koskaan voittanut F1-maailmanmestaruutta, joten elokuva asettaakin itse omat haasteensa väittämällä, että Ronnie oli aikansa nopein kuljettaja ja samalla sekä mestaruuden että elokuvan arvoinen sankari. Koko tarinan uskottavuuden kannalta on huojentavaa, että SuperSwede vastaa näihin haasteisiin hienosti.

SuperSwede näyttää, miten Ronnie punnersi maailmankartalle kotikutoisella virityksellä ja millaista elämä oli F1-sirkuksen mukana, aikana, jolloin kuskit olivat kulutustuotteita ja autot liikkuvia ruumisarkkuja.

Vaikka tarinan lopputulema on tiedossa, lopun turmiollinen kolari säväyttää odotettua pahemmin, kun kuskikollegat, tallenteet ja yhä elossa olevat läheiset ovat ensin saaneet katsojan välittämään päähenkilöistä.

Koskettavan henkilökuvan lisäksi elokuva avaa F1-maailman kenties mielenkiintoisinta aikakautta monipuolisella tavalla. Elokuva on pakkokatsottavaa kaikille autourheilusta kiinnostuneille! Graafisten onnettomuustallenteiden takia elokuvaa ei kuitenkaan voi suositella perheen pienimmille. Kylmät väreet nostavat ihokarvoja pystyyn useammin kuin kerran elokuvan aikana. Liekkimeressä paahtuva kuljettaja kun ei ole kauhuelokuvan näyttelijä vaan oikea ihminen. Näiden kohtauksien aikana kanssakuljettajista huokuva epätoivo ja toveruus vetää nöyräksi.

Lopputekstien päätteeksi nähdään Ronnien koko uran sijoitukset eri kilpailuissa.

Tähdet ★★★★

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut