Suoratoistopalvelut ovat tulleet jäädäkseen – suomalaiset ovat striimauskansa

Suomalaiset ovat suoratoistopalvelun kovimpia käyttäjiä maailmassa, kertoo Viaplayn johtaja.

15.5.2017 14:40

Suoratoistopalvelut ovat tulleet jäädäkseen. Elokuvia ja sarjoja katsotaan yhä enemmän striiminä kuukausimaksua vastaan. Viaplay ilmoittaa olevansa Pohjoismaiden johtava striimauspalvelu. Ruotsalaisyhtiön toimitusjohtaja Jonas Karlén vieraili Suomessa kertomassa alan viime aikojen kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Karlénin mukaan Pohjoismaat käyttävät suoratoistopalveluja ahkerasti. Eniten maailmassa striimataan Yhdysvalloissa, mutta heti perään tulevat Tanska, Norja, Ruotsi ja Suomi.

– On uskomatonta, että kaikki ovat viiden parhaan joukossa, Karlén päivittelee.

Suomi on hieman Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia jäljessä, mutta siihen on Viaplay-pomon mukaan olemassa hyvä syy.

– Suomessa on paljon ilmaisia televisiokanavia, eikä täällä ole samanlaista maksu-tv-perinnettä.

Suomalaiset ovat siis ilahduttavan kovia striimaamaan. On kuitenkin monia leffafaneja, jotka eivät halua siirtyä suoratoistoon vaan katsovat elokuvia edelleen mieluiten blu-ray-levyltä. Mitä striimijohtaja sanoo tällaisille kuluttajille?

– Elokuvafaneille tärkeintä on hyvä sisältö. On paljon helpompaa käyttää striimiä kuin ostaa tallenne ja pistää se soittimeen pyörimään.

Monelle leffafanille on tärkeää myös kerätä elokuvia hyllyyn, mutta sekin onnistuu Karlénin mukaan, jos käyttää suoratoistopalveluita. Yksittäisiä elokuvia voi ostaa itselleen ja kerätä niistä oman kirjaston.

– Ne jotka eivät käytä suoratoistoa, saattavat hämmästyä valikoiman laajuudesta.

Suoratoistopalveluissa Viaplayn kovin kilpailija on yhdysvaltalainen striimijätti Netflix. Viaplaylla on kuitenkin Karlénin mukaan useita etuja Netflixiin nähden.

– Palvelumme toimii varmasti vähintään yhtä hyvin, ja sitä on yhtä helppo käyttää. Me olemme kuitenkin parempia siinä, että kuluttaja voi valita ostaako hän yksittäisen elokuvan vai haluaako päästä selaamaan koko katalogia.

Veni Vidi Vici on Viaplayn alkuperäissarja.

Toinen kilpailuetu kiinnostaa suomalaisia. Viaplay tarjoaa tilaajilleen myös runsaasti urheilua, jota Netflixin valikoimasta ei löydy. Tosin se ei kuulu samaan hintaan, vaan urheilu on tilattava eri pakettina.

Netflix on kasvattanut suosiotaan laadukkailla omilla tuotannoilla kuten humoristinen poliisisarja Swedish Dicks tai draamatuotanto Veni Vidi Vici. Omia tuotantoja on tulossa lisää. Tämän vuoden aikana nähdään ainakin menestysdekkariin perustuva Hassel-sarja.

– Niissä on kaikissa ideana pohjoismainen kerrontatyyli. Me uskomme, että se on tapa ottaa Pohjoismaat haltuun.

Suomalaiseen Mustat lesket -sarjaan pohjautuva Black Widows kuuluu Viaplayn omiin tuotantoihin. Karlénin mukaan täysin suomalainen alkuperäistuotantokin voi jonain päivänä ilmestyä Viaplayn valikoimiin.

– Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tarkastelemme huolella jokaista markkina-aluetta. Kaikki on mahdollista.

Lisää luettavaa