Nyt nimittäin loppuu trollaaminen! Rotten Tomatoes muuttaa katsoja-arvosteluiden tekemisen tiukemmaksi

Rotten Tomatoes kitkee trollit. Tai ainakin trollien pitää jatkossa katsoa leffat ihan oikeasti, mikäli mielivät vaikuttaa katsojakeskiarvoon.

Rotten Tomatoes perustettiin vuonna 1998. Sen tarkoitus on pysynyt samana: kerätä kriitikoiden arviot yhteen, jotta katsojat saisivat nopeasti yleiskuvan elokuvien tasosta. Tästä syntyi tuoreusprosentti. Eli kriitikot klikkaavat elokuvalle joko tuore- tai mätänamiskaa. Tästä syntyy tuoreusprosentti = x % kriitikoista suosittelee elokuvaa.

Sivustolta löytyvät myös kriitikoiden numeraalikeskiarvot. Sitä varten pitää§ klikata elokuvan ”More Info” -nappia.

Lähivuosina on ollut paljon puhetta elokuvasivustojen trollaamisesta ja arvosanamasinoinneista. Tietyt tahot ovat trollanneet katsojakeskiarvoja, jotta elokuvat saisivat paremman/huonomman keskiarvon kuin se ansaitsisi. Usein asiaan on liittynyt seksismi, misogynia, rasismi, toksinen fanitus tai jokin muu yhtä tympeä taka-ajatus.

Rotten Tomatoes on jo aikaisemmin muuttanut katsoja-arvioiden käytäntöä. Captain Marvelin takia katsojat eivät voi enää antaa ennakkoon minkäänlaisia arvosteluita. Nyt arviot tulevat muuttumaan lopullisesti.

Jatkossa vain lipun ostaneet katsojat voivat arvostella elokuvan. Fandango omistaa Rotten Tomatoesin, joten tietenkin vain Fandangon kautta lipun ostaneet voivat jättää sivustolle arvionsa.

Fandango on USA:n suurin lipunmyyjä, joten siitä tuskin tulee ongelmaa. Ongelmaksi muodostuu kansainvälinen yleisö. Rotten Tomatoes jättää siis myös mahdollisuuden nähdä varmistamattomat katsojakeskiarvot, jossa ovat suodattamattomat arviot.

Lähde: Rotten Tomatoes

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut