Nyt Paramount Plussassa: Kauhistuttava ryysyistä rikkauksiin tarina – miespääosasta ja kuvauksesta Oscar-palkinto

IMDb-arvosana 8,1.

8.2.2022 19:03

There Will Be Blood on arvostetun ohjaaja Paul Thomas Andersonin tutkielma kullankaivajasta, joka löytääkin vahingossa mustaa kultaa ja nousee tätä kautta armottomaksi öljypohataksi.

Elokuva ei anna helppoja vastauksia siihen, miksi loistavan Daniel Day-Lewiksen esittämä Daniel Plainview käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Jossain vaiheessa elokuvaa valotetaan hiukan hänen perhetaustaansa, kun hänen velipuolensa ilmaantuu paikalle. Plainview väläyttää ihmismäistä puoltaan, mutta joutuu pettymään.

Ehkä nimenomaan pettymykset muihin ihmisiin elämässä ovat vieneet öljypohatan elämänilon, jota hän ei tunnu saavan takaisin edes rikkauksien myötä. Paul Danon esittämästä saarnaajasta hän vaikuttaa huomaavan heti, kenties kokemuksesta, että kyseessä on pyrkyri ja onnenonkija rehellisen uskonmiehen sijaan.

Elokuvan musiikki täytyy myös mainita, sillä se tuo oman mystisen ulottuvuutensa elokuvaan. Tästä voi kiittää Radioheadin kitaristi Jonny Greenwoodia.

Day-Lewis voitti roolistaan ansaitusti Oscar-palkinnon. Parhaasta kuvauksesta tipahti Oscar Robert Elswitille. Alla traileri.

Lue myös: The Matrix Resurrectionsin tuotantoyhtiö Village Roadshow haastoi Warnerin oikeuteen – syynä samanaikainen julkaisu suoratoistopalvelussa – Episodi.fi

Lisää luettavaa