Nyt Yle Areenassa: ”Hän oli vähän perverssi, mutta niin olen minäkin!” – Misogynistiksi haukuttua taiteilijaa puolustetaan näyttävästi uutuusdokkarissa

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Episodi antoi elokuvalle neljä tähteä.

Nyt Yle Areenassa on nähtävillä melkein kahden vuoden ajan mainio dokumentti muotivalokuvaaja Helmut Newtonista (1920–2004). Hän on kuvannut huippumalleja ja kuuluisuuksia vuosikymmeniä, aina Grace Jonesista ja Isabella Rosselinista suomalaiseen Arja Töyrylään.

Newton on alallaan erittäin arvostettu, mutta myös kiistelty: moni on pitänyt Newtonin lähestymistapaa naisia halventavana ja seksistisenä. Kohukuvat esimerkiksi alastomasta Grace Jonesista kahleissa poikivat syytöksiä rasismista, mutta Jones itse ei pitänyt kuvia tippaakaan rasistisina. ”Olen itsekin sitonut miehiä”, Jones sanoi dokumentissa.

Jones totesi myös Helmut Newton: The Bad and the Beautifulissa (suomennettu Areenaan nimellä Helmut Newton: Naisten kuvaaja) Newtonin olleen vähän perverssi. ”Mutta niin olen minäkin!”. Näyttelijälegendat Rosselini ja Charlotte Rampling sen sijaan puolustavat Newtonia naisvihasyytöksiltä.

Episodi antoi arviossaan elokuvalle neljä tähteä: ”Heidän mukaansa Newton rakasti ja arvosti vahvoja naisia, toki myös naismuotoja. Mallit kokivat kuvaussessiot jopa feministisinä, koska ne olivat niin vapauttavia. Myös dokumentissa esitellyt kuvat osoittavat, että Newtonilla oli taustalla pikemmin vahvojen naisten nostaminen korokkeelle.

Dokumentti on hyvä muistutus siitä, kuinka asioilla on aina kaksi puolta. Se on näkökulma, joka nykykeskustelussa tuppaa unohtumaan. Se mitä näkee, ei ole koko totuus.”

Katso dokumentti täältä.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut