Onko tärkeimmät Oscarit jo käytännössä jaettu? Vedonlyöjien mukaan peli on selvä

Nomadland. Ohjaaja Chloé Zhao ja Frances McDormand. Kuva: Searchlight / AOP.

Kertoimet ovat harvinaisen matalia.

Chloé Zhaon ohjaama Nomadland on monissa Oscar-veikkauksissa ollut selkeä ennakkosuosikki. Samoilla linjoilla ovat myös vedonlyöntitoimistot.

Huhtikuussa jaettavien Oscar-palkintojen voittajista ei Unibetin vedonlyöntikertoimien mukaan ole suurtakaan epäilystä. Parhaan elokuvan ennakkosuosikilla on ennennäkemättömän matala kerroin. Parhaan ohjaajan palkinto on menossa historiallisesti naisohjaajalle.

Nomadland on lähes varma voittaja Oscar-gaalan parhaaksi elokuvaksi, arvioivat Unibetin kertoimenlaskijat. Nomadlandin kerroin on kategoriassaan harvinaisen alhainen 1,30. Jo kakkossuosikki The Trial of the Chicago 7 on todella kaukana kertoimellaan 6,00.

– Yleensä Oscar-gaalan vedonlyönnin kertoimissa on joitakin todella ilmeisiä ennakkosuosikkeja, mutta parhaan elokuvan kategoriassa peli näyttää harvoin näin selvältä jo tässä vaiheessa, kertoo Unibetin edustaja Antti Tikka.

Nomadland on jo kahminut pystejä muista palkintogaaloista. Elokuva voitti Golden Globen parhaan draamaelokuvan palkinnon sekä Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan.

Nomadlandin ohjaaja Chloé Zhao on ottamassa vieläkin selkeämmän voiton parhaan ohjaajan kategoriassa. Zhaon voitto saa Unibetilla kertoimen 1,08, kun seuraavana tulevan David Fincherin (Mank) kerroin on peräti 9,00.

38-vuotias Pekingissä syntynyt Zhao olisi Oscareiden historian toinen nainen ja ensimmäinen kiinalainen, joka on voittanut parhaan ohjaajan pystin. Vuodesta 1927 asti järjestetyn Oscar-gaalan parhaan ohjaajan palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa naisohjaajalle vuonna 2009, kun Kathryn Bigelow sai palkinnon elokuvasta The Hurt Locker.

Edesmenneelle Chadwick Bosemanille (Ma Rainey’s Black Bottom) povataan myös selvää Oscaria parhaan miespääosan roolisuorituksesta. Bosemanin kerroin 1,05 jättää muut kauas taakseen, kun toisena tulevan Anthony Hopkinsin (The Father) kerroin on jopa 9,00.

Syöpään vastikään menehtynyt Boseman tunnettiin parhaiten pääosastaan Black Panther -toimintaelokuvassa. 43-vuotiaana menehtynyt näyttelijä näytteli myös yhdessä Jasper Pääkkösen kanssa Da 5 Bloods -sotaelokuvassa.

Parhaan naispääosan Oscarin on voittamassa Carey Mulligan (Lupaava nuori nainen) kertoimella 1,60. Ehdokkuuksia eri palkintogaaloista kahmineelle näyttelijättärelle Oscar-voitto olisi uran ensimmäinen.

Mulliganin kaula toisena tulevaan Andra Dayhyn (The United States vs. Billie Holiday) ei ole silti aivan niin selvä kuin miespääosan Oscarissa. Day (kerroin 4,25) voitti Mulliganin jo Golden Globe -kisassa parhaasta naispääosasta draamaelokuvassa.

Nomadlandin pääosaa esittävän Frances McDormandin kerroin on 5,50. McDormand on voittanut aiemmin kaksi Oscaria parhaasta naispääosasta (Fargo, Three Billboards Outside Epping, Missouri).

Oscar-palkinnot jaetaan 25. huhtikuuta. Yle esittää gaalan suorana lähetyksenä.