Orange is the New Black -sarjan tähti: ”Katsojat käyvät läpi saman kokemuksen kuin mekin”

16.6.2015 14:12

Netflixin suosikkisarja Orange is The New Black on edennyt kolmannelle kaudelle. Tapasimme naisvankilaan sijoittuvan sarjan näyttelijöitä, jotka olivat saapuneet Eurooppaan promokiertueelle. Ensimmäisenä haastatteluvuorossa Piperia esittävä Taylor Schilling ja Suzanne ”Crazy Eyes” Warrenia esittävä Uzo Aduba.

Teksti: Jussi Huhtala, Berliini

Mitä on tapahtunut toisen ja kolmannen kauden välillä?
Taylor Schilling: Tämä kausi tuntuu ehkä kevyemmältä ja valoisammalta kuin viime kausi. Hieman erilaista energiaa.
Uzo Aduba: Luulen että Jenji [Kohan, tuottaja-käsikirjoittaja] on näyttänyt kahdella ensimmäisellä kaudella, että hän pystyy nostamaan esiin hyvinkin erilaisia roolihahmoja ja käyttämään niitä tarinankerronnan lähtökohtana. Sama pätee myös tällä kaudella. Hän voi mennä mihin tahansa suuntaan näillä hahmoilla ja juonikuvioilla.

Sarjan päähenkilö Piper perustuu todelliseen henkilöön. Onko Piper Kerman edelleen mukana sarjan teossa?
TS: Me olemme nykyään ystäviä. Hän kävi juuri katsomassa näytelmääni. Hän toimii sarjan konsulttina ja on käytettävissä, jos minulla tulee kysyttävää.

Piperin hahmo taitaa nykyään olla jotain aivan muuta kuin todellinen Piper.
TS: Hänelle on täysin selvää, että kirja toimi sarjan inspiraationa, josta Jenji ja hänen ilmiömäinen kirjoittajatiiminsä on lähtenyt aivan omille teilleen. En halua puhua Piperin puolesta, mutta hän toimii ikään kuin lähteenä sille, mitä vankilaelämä todellisuudessa on. Jos on kyse turvatoimista tai vankilan säännöistä, niin hän tietää miten oikeassa vankilassa asiat tapahtuvat, ja hän auttaa käsikirjoittajia siinä ominaisuudessa.

EyesPromo2Entä Suzanne eli Crazy Eyes? Onko hänellä tosielämässä vastinetta?
UA: On olemassa oikea Crazy Eyes, ja Piper on puhunut hänestä. Hän ei välttämättä ollut Piperiin ihastunut, hän vain tuli silloin tällöin juttelemaan Piperille eksynyt ilme kasvoillaan. Näin muistan Piperin kuvailleen häntä. Hän katsoi Piperia silmiin muttei tavallaan ollut läsnä. Suzanne ja monet tosielämän hahmot olivat Jenjille lähtökohtia, ja hän vain kehitti niitä eteenpäin.

Orange is the New Black on nostanut esiin sukupuolivähemmistöjä. Onko sarjalla yhteiskunnallista merkitystä?
TS: Minusta kiinnostavinta sarjassa on se, että se ei kerro homoseksuaalisuudesta tai seksuaalisuudesta yleensä. Se kertoo ihmisistä. Seksuaalisuus on yksi näkökulma, mutta siinä on muitakin näkökulmia kuten ystävyys, äidin ja tyttären suhde tai vangin ja vanginvartijan välinen suhde. Seksuaalisuus on vain pieni osa kokonaisuutta.
UA: Sarja on tosiaan nostanut esiin erilaisia ainesosia ihmisyydestä. Hahmot eivät ole mukana sarjassa seksuaalisen suuntautumisensa takia vaan koska heissä on monia puolia. Sarjasta pidetään, koska siinä käsitellään muutakin kuin seksuaalisuutta. Siinä on kyse sukupuolesta, rodusta, yhteiskunnallisista asioista, rangaistuslaitosjärjestelmästä. Lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkälle.

Onko sarjan menestys ollut yllätys?
TS: Kun luin käsikirjoitusta ensimmäistä kertaa, se tuntui todella hyvältä, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu. Kun pääsimme kuvauspaikalle, ja kemiat välillämme alkoivat löytyä, niin syntyi tunne, että nyt olemme tekemässä jotain erityistä. En osannut odottaa näin suurta suosiota, mutta ei se toisaalta minua yllätäkään. Katsojat käyvät ikään kuin läpi saman kokemuksen kuin mekin.

Seuraavana haastattelussa Alexia esittävä Laura Prepon ja Sophiaa esittävä Laverne Cox.

Lisää luettavaa