Päivitetty versio Robinson Crusoesta – Ridley Scott palasi avaruusteemaan

Ridley Scottin ohjaama Yksin Marsissa on yhden miehen selviytymistarina mahdottomissa olosuhteissa. Yksityiskohtien suhteen pikkutarkka ohjaaja kuvaa uutuuttaan päivitetyksi versioksi Robinson Crusoen klassisesta tarinasta.

Teksti Kirpi Uimonen, Lontoo

Tuoreessa tieteisjännärissä Marsiin laskeutuneen avaruusalus Hermesin kapteeni Melissa Lewisin ratkaisu on kohtalokas astronautti Mark Watneylle. Sähköhiekkamyrskyn pyörteisiin jäänyt Watney julistetaan kuolleeksi ja avaruusaluksen miehistö palaa Marsista takaisin maahan ilman häntä.

– Tämä on samankaltainen yhden miehen selviytymistarina kuin Robinson Crusoe. Watney joutuu pärjäämään Marsin karuissa olosuhteissa ilman muiden apua. Opettelemaan, miten tehdä juomakelpoista vettä ja kasvattaa vihanneksia. Hänellä on apunaan tutkimusmiehistön jättämät tarvikkeet, Yksin Marsissa -elokuvan ohjaaja Ridley Scott kertoo Lontoossa ja jatkaa:

– Päivällä siellä on suhteellisen mukavaa, noin kaksikymmentä astetta lämmintä ja ilmankosteus on neljäkymmentä prosenttia. Yöt taas ovat tappavan kylmiä, lämpötila laskee alle sadan celsiuksen.

Scifi-jännäri perustuu Andy Weirin vuonna 2011 julkaistuun romaaniin The Martian.

– Pidin kirjasta. Se on kompakti stoori. Elokuvan käsikirjoittaja Drew Goddard pysyi uskollisena alkuperäiselle tarinalle. Ensimmäiset puoli tuntia Matt on yksin Marsissa ennen kuin näytämme NASA:n työntekijöitä Houstonissa. Silloin yövuorossa oleva nainen huomaa, että joku on siirtänyt autoa ja puhdistanut aurinkopaneelit. Tehnyt mahdottomia asioita, innostunut Scott jatkaa.

Ridley Scott on tunnetusti tarkka yksityiskohdista.

– Elokuvan nähneet Nasan työntekijätkin ihmettelivät, että miten niin monet yksityiskohdat pitivät paikkansa. Ohjaajan työ on tehnyt minusta eräänlaisen tutkijan, Scott kertoo.
Kun nasalaisille selviää, että Mark Watney on elossa, on Melissa Lewis valmis tekemään mitä tahansa pelastaakseen kollegansa. Ongelma on, että avaruuslento Marsiin kestää seitsemän kuukautta.

yksin_marsissa-4– Watney yrittää samaan aikaan pelastaa itse itsensä ja löytää vanhan avaruusluotaimen kulkuneuvolla, joka kulkee 25 kilometriä tunnissa. Elämän ja kuoleman kamppailua masentaa yksinäisyys.

Scott lavasti Marsin Jordanian eteläosan laaksoon, Wadi Rumiin. Suurin osa 70 päivän kuvauksista kuvattiin kuitenkin studiossa Budapestissä.

– Ridley on voimakas ja dynaaminen ohjaaja, mutta samalla lämmin ja hauska. Hänen kanssa on helppo keskustella asioista, Melissa Lewisia näyttelevä Jessica Chastain kehuu kuvausten jälkeen New Yorkissa.

He olivat kuvaamassa hiekkamyrskyä massiivisessa studiossa, kun Chastain tajusi, että hänen hahmonsa käyttäytyi liian heikosti asemaansa nähden.

– Koko halli oli täynnä hiekkaa, enkä nähnyt Ridleyä missään. Lopulta löysin hänet teltastaan ja menin juttelemaan hänelle. Hän kuunteli kommenttini ja muutti kohtausta vaikka oli miettinyt sen etukäteen valmiiksi. Häntä on helppo lähestyä.

Marsiin jäänyttä astronattia esittää Matt Damon. Chastain on kuvannut Damonin kanssa myös toisen avaruusseikkailun, Christopher Nolanin ohjaaman, viime vuonna ensi-iltansa saaneen Interstellarin. Sen kuvauksissa Chastain toivoi, että saisi esittää tulevaisuudessa astronauttia.

– Viikko sen jälkeen agenttini soitti ja sanoi, että Ridley etsii naisastronauttia elokuvaansa. Tapasimme ja tulimme hyvin juttuun. Lopulta sain osan.
Jessica Chastainista avaruusmatkailu on kiehtovaa – ajatuksen tasolla.
THE MARTIAN
– En silti olisi valmis lähtemään Marsiin ja jättämään elämääni maapallolla.

Damonin kanssa hän ei ole kuvannut monta yhteistä kohtausta.

– Olemme esiintyneet kahdessa elokuvassa yhdessä, mutta meillä on yhteensä vain kymmenisen minuuttia yhteistä aikaa valkokankaalla, Chastain harmittelee.

Siitäkin huolimatta, Chastainin mielestä yksi Yksin Marsissa -elokuvan kuvaamisen kohokohdista oli työskentely Damonin kanssa.

– Astronautin puku painaa yli sata kiloa. Saimme kuvauksiin riisutun mallin, joka painoi noin 70 kiloa. Se oli edelleenkin enemmän kuin mitä minä itse painan. Ja sen päälle tuli vielä kypärän paino. Se oli epämukava, koska se ei toiminut kunnolla. Välillä en saanut kunnolla happea ja jouduin pyytämään muita ottamaan sen pois.

Hän otti kuitenkin kuvauksista kaiken irti.

– Epämukavuuksista huolimatta minusta oli kuitenkin hauska pyöriä vaijereissa yläilmoissa Mattin kanssa. Olin kuin lapsi keinussa ja kuuntelin korvanapista Mattin vitsejä. Onneksi minulla ei ole korkeanpaikan kammoa, joten pystyin nauttimaan tilanteesta, Chastain naureskelee.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut