Provosoiva elokuva suoltaa rankkaa kuvastoa – Mieleen tulevat Stephen King ja David Cronenberg

Titane on nyt julkaistu dvd:nä.

18.1.2023 11:00

Alexia on ulkopuolinen, jota riepottavat kahlitsemattomat vietit. Lapsuudessa kalloon ruuvattu titaani tuntuu eristävän naisen tunteista sekä yhteiskunnan normeista. Elo käy kimurantiksi, kun hän vaihtaa identiteettiä itse aiheutetusta pakosta.

Julia Ducournau voitti Titanellaan Cannesin pääpalkinnon. Nyt dvd:nä ilmestynyt teos on kompromissiton, brutaali ja kolkko. Lataus kumpuaa siitä, että pääosa tarinan henkilöistä elää marginaalissa tavalla tai toisella.

Ohjaajan läpimurrossa Raw liha oli heikko ja sen himo pelkistyi kannibalismiksi. Nyt hän suoltaa extremeä tarkoituksellisesti provosoiden ja niin isoin annostuksin, että lopputulos lähes tukehtuu tulvaan. Alexia onnistuu kuitenkin silti herättämään yllättäen myös myötätuntoa katsojassa.

Ohessa Ducournau vyöryttää mielleyhtymiä. Koominen akti autossa on kuin ranskannos Stephen Kingin Christinestä, koneöljyinen metallikiima muistuttaa David Cronenbergista ja kaikkialle ujuttautuva naiskehon biomekaniikka ammentaa H. R. Gigerin grafiikasta.

Matti Komulainen

Elokuva ★★★★

Lisää luettavaa