Quentin Tarantino hehkuttaa Jokerin raa’an talk show -kohtauksen taivaisiin – viittaa alitajuiseen mielen manipulaatioon

Huikean hieno Jokeri saa QT:lta tunnustusta.

7.2.2021 13:44

Jos Oscar-voittaja Quentin Tarantino hehkuttaa jotain, tiedät olevasi jonkin hyvän jäljillä. Tarantinolla on tunnetusti erikoinen mutta samalla erinomainen elokuvamaku.

Tarantino hehkuttaa Todd Phillipsin vuonna 2019 ensi-iltansa saanutta Jokeria oikein kunnolla. Etenkin Robert De Niron ja Joaquin Phoenixin välinen yhteistyö elokuvan päättävässä talk show -kohtauksessa saa hurjan määrän ihailua.

– Kohtaus muokkaa ajatuksiasi. Katsojien reaktio, syy ja seuraus valkokankaalla, fiiliksen täysi muuttuminen teatterissa; elokuva on vihdoin päätymässä sinne, minne sen pitääkin. Olen puhunut tästä ennenkin. Jokerin talk show -kohtaus sisältää tämän kaiken niin syvällisellä tasolla, niin upeasti, etteivät läheskään kaikki katsojat edes ymmärrä tapahtunutta.

– Kun elokuva siirtyy talk show -kohtaukseen, teatterin koko atmosfääri muuttuu. Se ei ole jännitystä, kohtaus menee yli sen, katsojat on suorastaan naulattu penkkeihinsä. Jokainen on täysin mukana kohtauksessa. Se onnistuu muokkaamaan odotuksiasi ja ajatuksiasi, se on niin syvällisesti tehty. Se ei ole pelkästään jännitettä, Tarantino hehkuttaa Empire-lehden podcastissa.

– Jokeri pystyy muokkaamaan katsojan ajatuksia, koska hahmo on niin hullu. Se tyyppi on pimeä. De Niron näyttelemä hahmo ei ole mikään elokuvapahis. Hän vaikuttaa kyllä kusipäältä, muttei ole David Lettermania kummoisempi kusipää. Hän on vain paskiainen, koomikko, talk show -tyyppi. Ei hän ansaitse kuolla. Hän on vain persläpi ja ihmiset pitävät kusipääkoomikoista.

– Kuitenkin, kun katsojat katsovat Jokeria, he haluavat Jokerin tappavan De Niron. Katsojat haluavat, että Jokeri ottaa aseen, tökkää sen miehen silmään ja ampuu pään irti. Entäpä jos Jokeri ei tappaisikaan miestä? Katsojia rupeaisi ärsyttämään. Tämä on todellista ison kaavan ajatusten muokkaamista alitajuisesti. Tekijät saivat katsojat ajattelemaan samoin kuin tämä sekopää, ja haluamaan jotain sellaista, mitä he eivät tekisi koskaan oikeasti. Katsojat sanovat kuitenkin ”Ei! En halunnut Jokerin tappavan häntä!” He puhuvat täyttä paskaa. Tietenkin he halusivat Jokerin tappavan hänet.

Jokeri on kaikkien aikojen eniten lipputuloja kerännyt R-leimattu elokuva. Elokuva sai 11 Oscar-ehdokkuutta ja Phoenix voitti parhaan miesnäyttelijän pystin.

Lähde: Cinemablend

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia