R&A-historiikki on riemukasta luettavaa – ”Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti”

Vuonna 1987 perustettu, komeaksi kasvanut Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali juhlii tänä syksynä 30 toimintavuottaan.

Elokuvatoimittajien Kalle Kinnusen ja Lauri Lehtisen festivaalihistoriikissa ääneen pääsevät R&A:n puuhamiehet ja -naiset, vieraat ja kestokävijät. Varsinkin festivaalin alkuvuodet näyttäytyvät teoksessa jännittävänä, kuumeisen inspiroituneena aikana. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti, siitä todistavat teoksen monet hilpeät anekdootit.

Helsinki oli kolme vuosikymmentä sitten kovin toisenlainen paikka kuin näinä kaupunkikulttuurin kukoistuksen päivinä. 80-luvun puolivälistä 90-luvun loppuun Helsingissä tapahtui valtava muutos ja kulttuurimyllerrys, kiteyttää ohjaaja-käsikirjoittaja Atro Lahtela kirjassa. Image-lehti, City-lehti, Radio City, teatteripuolen kuhina sekä Rakkautta & Anarkiaa -festivaali loivat tunnetta siitä, että kaikki on mahdollista.

”Alkuvuodet olivat hauskimpia. Piti keksiä paljon juttuja itse”, sanoo festivaalin ydinryhmään kuuluva Eija Niskanen.

Kinnusen ja Lehtisen kronologisesti etenevä haastatteluteos on kaikkiaan raikasta ja riemukasta luettavaa. Ylilyöntejä ja ristiriitoja ei ole siloteltu piiloon, vaan festaritien ajoittainen kuoppaisuus piirtyy näkyviin aidossa rakkauden ja anarkian hengessä.

R&A on aina ollut kahden voiman ristivetoa. Festivaalin dynamo, verkostoituja ja pitelemätön ideanikkari on kiistatta ollut Mika Siltala, joka pyörittää nykyisin levitysyhtiö Cinema Mondoa. Nykyinen taiteellinen johtaja, tyyliltään hillitympi Pekka Lanerva oli hänkin vahvasti mukana jo festivaalin alkuryminöissä. Siltalan ja Lanervan vastakkaiset persoonallisuudet hahmottuvat hyvin muiden analyyseissä.

Niskanen pohtii historiikin loppusivuilla tapahtuman tulevaisuutta ja perustajien paikkaa siinä. Hän heittää, että näinköhän näemme Pekan johtamassa R&A:ta kävelykepin kanssa.

Sen näyttävät festivaalin seuraavat vuosikymmenet.

Tähdet ★★★★★

30 vuotta rakkautta ja anarkiaa. Kirjoittaneet Kalle Kinnunen, Lauri Lehtinen. Kustantaja: Like