Renny Harlin teki räjähtävän toimintaleffan – Aaron Eckhart yrmyilee vakuuttavasti

Renny Harlinin ohjaama toimintaelokuva The Bricklayer on ilmestynyt blu-rayna.

28.3.2024 12:10

Renny Harlin on viime aikoina paiskinut töitä tosissaan. Nyt tallenteena ilmestyneen The Bricklayerin lisäksi samoihin aikoihin valmistui toinenkin hänen ohjaamansa toimintaelokuva Refuge, ja lisäksi jälkituotannossa on The Strangers -kauhutrilogia sekä haileffa Deep Water. Tekeillä on myös kansainvälinen Komisario Palmu -filmatisointi.

Selitys moiseen työmäärään lienee se, että viime aikojen elokuvat eivät ole mitään suurtuotantoja vaan nopeasti kuvattuja työkeikkoja. Toimintaelokuvia Harlin osaa kyllä ohjata vaikka unissaankin, eikä The Bricklayer ole hassumpi lajissaan. Se ei kuitenkaan ole uusi Die Hard 2 tai Long Kiss Goodnight. Elokuvaan on saatu rahoitusta Bulgariasta ja Kreikasta, minne osa elokuvasta sijoittuukin.

Aaron Eckhart esittää muurarin hommiin siirtynyttä kyynistynyttä CIA-agenttia, joka joutuu vastentahtoisesti palaamaan vielä yhdelle keikalle. Samantyyppisinä kovanaamoina on nähty Jason Statham tai Liam Neeson, eikä yrmeästi mörisevä Eckhart heidän rinnallaan kalpene.

Eckhartin esittämä Steve Vail on täydellinen tappokone, joka tappelee kymmentä miestä vastaan yhtä aikaa asein tai nyrkein, ja mieleen tulee myös John Wick -elokuvasarja.

Nina Dobrev puolestaan esittää nuorempaa agenttia, joka menee pelikirjan mukaan eikä ymmärrä kollegansa työskentelytapoja. Vastahakoisen kaksikon välit luonnollisesti loppua kohti lämpenevät. Omahyväisesti virnuilevan CIA-pomon roolissa nähdään Tim Blake Nelson.

Juoni on kliseinen, mutta muutama räjähtävä toimintakohtaus sentään nähdään. Rennyn parhaissa leffoissa nähdään vähintään yksi poikkeuksellisen taitavasti toteutettu jakso, ja sellainen on luvassa jo alkupuolella, kun sankarimme joutuu väijytyksen kohteeksi kesken muuraushommien.

Tyylikkäästä kuvauksesta vastaa Matti Eerikäinen, joka on tehnyt Rennyn kanssa myös elokuvat Luokkakokous 3 ja Refuge. Pikkurooleissa vilahtavat The Harlins -realitysarjasta tutut Rennyn perheenjäsenet, Johanna-vaimo ja Myy-koira.

Tallenne ei sisällä lisämateriaalia.

Tähdet ★★★

Lue myös: Renny Harlinin uskomaton ura – 30 faktaa kaikkien aikojen menestyneimmästä suomalaisohjaajasta

Lisää luettavaa