Rikospaikkatutkinnan uusi suunta – viimeiseksi jääneessä C.S.I.-sarjassa jahdataan kyberrikollisia

Amerikkalaisten poliisisarjojen perinnettä jatkava C.S.I. Cyber siirtää fokuksen uudenlaisiin rikoksiin, joiden perässä edes FBI:n parhaimmat agentit eivät tahdo pysyä. Mainettaan parempi rikossarja kyberuhista on virkistävän moderni otteeltaan, pitäen samalla kiinni proseduraalisarjojen kaavasta.

3.9.2018 09:29

Yksi maailman menestyneimmistä rikossarjaperheistä tuli tutkimustensa päähän pari vuotta sitten, kun franchisen viimeiseksi jäänyt sarja C.S.I. Cyber loppui keväällä 2016.

Vuoden 2000 syksyllä Yhdysvalloissa sai ensi-iltansa uusi rikossarja C.S.I. (CSI: Crime Scene Investigation), joka muutti radikaalisti televisiossa esitettävien poliisisarjojen luonnetta.

Aiemmin pääosassa olivat kovat etsivät ja perinteiset poliisit, jotka hoitivat rikostutkinnan menestyksekkäästi loppuun ilman muiden ammattilaisten apua. C.S.I.:n myötä keskiöön pääsi tekninen henkilökunta, jonka tutkimukset ja oivallukset loistivat enemmän kuin jopa etsivien.

Melkein kaksi vuosikymmentä sitten alkanut rikossarjojen uusi aalto johti kolmeen muuhun C.S.I.-sarjaan, Miami, New York ja uusimpana Cyber.

Siinä missä kolme ensimmäistä C.S.I.-sarjaa tekivät samaa asiaa eri kaupungeissa ja eri sävyeroin, otti C.S.I. Cyber pesäeron edeltäjiinsä muutamassakin asiassa.

Nimensä mukaisesti Cyber kertoo kyberrikollisuudesta ja sen tutkimisesta, joka on lähtökohtaisesti erilaista kuin tavallinen rikospaikkatutkinta. Katsojille näytetään kuitenkin uusimpien tietokonetemppujen lisäksi aivan perinteistä teknistä tutkintaa, kun likaisia tekniikan osia puhdistellaan ja rikospaikkoja tutkitaan tekniikan näkökulmasta.

Muut C.S.I.-sarjat ovat sijoittuneet paikallisille poliisilaitoksille, mutta Cyber kertoo Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n kyberrikollisuutta tutkivasta osastosta. Käytännössä tutkinnan alla on kaikki rikokset, joissa on kyberkytkentä, eli mitä tahansa verkkoasioihin liittyvää.

Modernia uhkaa kuvastavan sarjan päähenkilö on yhtä modernisti nainen. Luonnollisesti franchisen ensimmäinen naispäähenkilö edustaa pehmeitä tieteitä kovassa kybermaailmassa, sillä Patricia Arquetten (Näkijä) esittämä osastonjohtaja Avery Ryan on käyttäytymistieteiden psykologi, joka yhdistää osaamisensa kybermaailman rikollisten jahtaamiseen.

Tiimistä löytyy tietenkin kolme tietokonevelhoa, jotka hoitavat varsinaisen hakkeroimisen, tietojen etsimisen ja tekniikan. Heistä yksi (Charley Koontz, Community) on perinteisempi agentti ja hoitaa siten myös rikospaikkatutkinnan fyysisiä elementtejä. Kaksi muuta kyberosaajaa (Shad Moss, Entourage; Hayley Kiyoko, The Fosters) ovat vaihtaneet linnatuomionsa hakkeroinnista FBI:ssa työskentelemiseen.

Päähahmoista löytyy myös se perinteinen agentti (James Van Der Beek, Dawson’s Creek), joka machoilee ja juoksee pahikset kiinni, sekä vanhempi setämies, joka omasta erikoisalueestaan huolimatta tuntuu olevan kaikkia korkeammalla tasolla. Ensimmäisellä kaudella tällaista hahmoa esittää Peter MacNicol (Ally McBeal) ja toisella kaudella Ted Danson (Cheers), jonka hahmo nähtiin alun perin jo C.S.I.-emosarjan loppupuolella.

Vaikka C.S.I. Cyber -sarjan pilottijakso on jähmeydessään aivan omassa luokassaan, löytää sarja oman polkunsa nopeasti seuraavissa jaksoissa. Hahmoille annetaan mielenkiintoisia taustatarinoita, joihin moneen myös liittyy kyberturvallisuus.

Koska sarjan pääosassa ovat nimenomaan kyberrikokset, selitetään katsojille uusia käsitteitä sekä tekstiruutujen että asiasta tietämättömien hahmojen kautta. Kaikki tehdään toki näyttävään jenkkityyliin, mutta selkeästi katsojia halutaan herätellä siihen, että kyberrikollisuus on todellinen uhka ja että muukin kuin murha voi olla rikossarjan vakavaa.

Kahden tuotantokauden mittaiseksi jäänyt C.S.I. Cyber jäi turhan lyhyeksi ja sai samalla perusteetta huonon maineen maailmankuulun televisiosarjafranchisen lopettamisesta.

C.S.I. Cyber on katsottavissa jakso kerrallaan MTV Katsomossa ja kokonaisuudessaan C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lisää luettavaa