Satakunnan kansa: Suomalainen elokuvantekijä kutsuttu Oscar-akatemian jäseneksi!

Porilainen kaikilla mausteilla!

30.8.2018 09:00

Satakunnan kansa uutisoi, että Oscar-akatemia on saanut sinivalkeaa väriä. Dokumentaristi ja tuottaja Ilkka Vehkalahti on nimittäin saanut kesäkuussa kutsun. Vehkalahti toimi lähes 20 vuotta Ylen Dokumenttiprojektin tuottajana.

Vehkalahti kertoo Satakunnan kansalle suhtautuvansa edelleen Oscar-palkintoihin kriittisesti, ja että palkinto ”ohjaa liian paljon ajattelua ympäri maailmaa.” Hänen mukaansa Oscarit jättävät liikaa varjoonsa muita hienoja elokuvia.

Oscar-akatemian jäsenet valitsevat Oscar-ehdokkaiden joukosta voittajat. Jokainen akatemian jäsen kuuluu oman alansa ja erikoisosaamisensa puolesta jonkun tietyn kategorian alle. Vehkalahti on dokumentaristi, joten hän saa äänestää parhaan elokuvan ja vieraskielisen elokuvan kategorioiden lisäksi myös parasta dokumenttia ja lyhytdokumenttia.

Pelkästään pyyhkeitä Oscarit ei Vehkalahdelta saa, sillä hänen mukaansa viime vuosien aikana on nähty myös paljon tärkeitä ja onnistuneita dokumentteja palkittujen joukossa. Hän mainitsee esimerkkeinä Taxi to the Dark Siden ja One Day in Septemberin. Myös Al Goren reilu 10 vuoden takainen ilmastonmuutosdokumentti saa kevyen kehun. ”Epämiellyttävä totuus, vaikka ei elokuvallisesti hyvä olekaan, vaikutti maailmaan ilmastonmuutoksen osalta.”

Kuva Vehkalahden osin tuottamasta dokumentista Machines

Lisää luettavaa