”Se on kuin fyysinen blackface”, sanovat lyhytkasvuiset näyttelijät Hollywoodille

Little People of America -yhdistyksen puheenjohtaja puhuu järkeviä.

19.8.2023 17:37

Timothée Chalametin tähdittämässä Wonkassa sekä tulevassa Lumikki-remakessa ei nähdä lyhytkasvuisia näyttelijöitä, vaikka sellaisia toki Hollywoodista löytyy. Lyhytkasvuiset näyttelijät ottavat nyt väkevasti kantaa Hollywoodin metodeihin.

Wonkan traileri aiheutti melkoisen kohun, kun siinä nähtiin 180-senttinen Hugh Grant Umppa-Lumppana.

Tulevassa Lumikissa sekä Apple TV Plussan Time Bandits -sarjassa ei myöskään nähdä lyhytkasvuisia näyttelijöitä, vaikka lähdemateriaalissa toki heitä on.

Normaalikokoisista näyttelijöistä voidaan tehdä nyt teknologian avulla muun muassa lyhytkasvuisia.

– Haltioiden, maahisten, gnomejen ja muiden fantasiaolentojen näytteleminen olisi huomattavasti mielekkäämpää, mikäli saisit seuraavaksi työksesi tohtorin, lakimiehen, isän, aviopuolison tai ihan vain rakkauden kohteen roolin. Sitä ei kuitenkaan tapahdu. Tällä hetkellä emme saa edes niitä fantasiarooleja, kertoo Mark Povinelli, Little People of America -yhdistyksen puheenjohtaja.

Povinelli vastustaa Grantin roolitusta sellaiseen rooliin, joka on ollut historiallisesti lyhytkasvuisten näyttelijöiden heiniä.

– Kaikkein häiritsevintä on kuitenkin se, että Grantista on tehty CGI:n avulla ihminen, jolla on lyhytkasvuisten tunnusomaisia piirteitä. Akondroplasia tuli katsojille tutuksi 1970-luvun Umppa-Lumppa-näyttelijöiden kautta. Nyt he pyrkivät kopioimaan nämä tunnuspiirteet, ja se on ikään kuin fyysinen versio blackfacesta. Se on ongelmallista, Povinelli sanoo.

Povinelli on tuttu elokuvista kuten Water for Elephants, Mirror Mirror sekä Nightmare Alley.

Lähde: The Guardian

Lisää luettavaa