IS selvitti sankarillisesti: Suomalaisen Oscar-ehdokkaan ohjasi ”kotitöistä suuttunut äiti”, ei oikea ohjaaja

17.1.2014 18:39

Suomalaisäidit onnistuivat ihmeen kaupalla tekemään ihan oikean elokuvan, Ilta-Sanomat ilmoitti ja palautti samalla henkisen ilmapiirin vauhdilla takaisin 1950-luvulle.

Teksti: Jari Setälä, kuva: Pitääkö mun kaikki hoitaa? -elokuvasta

Selma Vilhusen ohjaama, Kirsikka Saaren käsikirjoittama ja Elli Toivoniemen tuottama Pitääkö mun kaikki hoitaa? julkistettiin eilen Oscar-ehdokkaaksi parhaan lyhytelokuvan kategoriassa. Saavutus on suomalaisen elokuvataiteen kannalta loistava millä tahansa mittapuulla. Koko elokuvan tekijätiimi ansaitsee työstään vilpitöntä kiitosta.

Kaikki eivät kuitenkaan nähtävästi ole asiasta aivan samaa mieltä.

Ilta-Sanomat päätti nimittäin juhlistaa saavutusta tämänpäiväisen lehtensä kansisivulla otsikolla ”Suomalaisäitien elokuvasta Oscar-ehdokas”. Kansiotsikon yhteyteen oli muistettu vielä lisätä taustoittava infolaatikko: ”Menestyksen tausta: suuttui miehelle kotitöistä”.

Ilta-Sanomien mukaan kyseessä eivät siis ole mitkään oikeat elokuvantekijät, vaan ihan vaan tavalliset suomalaisäidit, jotka taisivat puolivahingossa pyöräyttää ulos Oscar-ehdokkuuden arvoisen elokuvan, mitä nyt kotiaskareiden ja miehen passaamisen keskeltä ehtivät. Miten tässä nyt näin kävi?

Jos Pitääkö mun kaikki hoitaa? -elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja olisivatkin olleet miehiä, olisiko Ilta-Sanomat katsonut samalla tavalla aiheelliseksi otsikoida juttunsa ”Suomalaisisien elokuvasta Oscar-ehdokas”? Ei tietenkään, koska mieshän on aina ohjaaja, rautainen elokuvataiteen ammattilainen. Naisohjaaja sen sijaan ilmeisesti löytää itsensä huipulta lähinnä puhtaan tuurin ja hassunkuristen sattumusten kautta.

Vilhunen, Saari ja Toivoniemi ovat kaikki kokeneita elokuvantekijöitä, joiden aikaisempia teoksia on palkittu elokuvafestivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Onko todellakin niin, että Ilta-Sanomien mielestä Pitääkö mun kaikki hoitaa? -elokuvan menestys ei vaan yksinkertaisesti voi millään johtua sen tekijöiden taitavuudesta, vaan kaiken keskiössä täytyy olla äiteys ja riitely kotitöistä?

Lehtitoimituksen tehtäviin kuuluu kiinnostavan ja myyvän näkökulman löytäminen juttuihinsa, mutta alentavan, umpimielisen ja täysin epäolennaisuuksiin keskittyvän kivikautisen diskurssin ei pitäisi olla mikään journalistinen metodi, edes iltapäivälehtien lööppien ideoimisessa.

Pitääkö mun kaikki hoitaa? on katsottavissa Yle Areena -sivuilla.

Lisää luettavaa