Sodankylän elokuvajuhlat tekivät paluun keskiyön auringon alla

Kuva: Viena Kytöjoki

Sodankylän 37. elokuvajuhlat päättyivät sunnuntaina.

”Kahden poikkeusvuoden jälkeen livefestivaaliin paluu täytti odotukset menneiden vuosien kaltaisesta festivaalihuumasta, kun kaikkien aikojen kenties kurjimman aloituskelin jälkeen sääonnikin taas kääntyi. Lapin keskiyön aurinko saapui lämmittämään kilpaa harkitun monipuolisen laatuohjelmistomme kanssa, ja yleisö koki sankoin joukoin yhdessä ison valkokankaan elämyksiä – katsojaennätykseen saakka”, kommentoi festivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi sunnuntaina päättyneitä Sodankylän elokuvajuhlia.

Festivaalitunnelmasta saapui nauttimaan yhteensä noin 30 000 kävijää ja yli 30 näytöstä myi loppuun. Perinteiset mykkäelokuvakonsertit olivat jälleen suursuosikkeja.

 

Myös karaoketeema vetosi, niin The Beatles Get Back: The Rooftop Concert -näytöksen, kuin Einari Paakkasen ennakkoensi-iltana esitetyn Karaokeparatiisi-dokumenttielokuvan osalta. Erikoisherkkuna festivaalilla tarjoiltiin Alice Rohrwacherin uusi The Pupils, jossa kuultiin Cleaning Womenin säveltämä ääniraita.

Festivaalin päävieraina olivat ohjaaja-käsikirjoittaja Nicholas Meyer, jonka pelottavan ajankohtainen Seuraava päivä -elokuva hiljensi täyteen myydyn Lapinsuun heti avajaispäivänä.

Ranskalainen ohjaaja ja näyttelijä Mathieu Amalric ilahdutti yleisöä loputtomalla energiallaan ja runsailla tarinoillaan. Yleisö löysi Amalricin elokuvat ohjelmistosta ja mm. Hold Me Tight ja Kiertue vetivät salit täyteen.

Lapin taika puri myös brasilialaiseen ohjaajaan Karim Aïnouziin, jonka elokuvat ja lämmin olemus herkistivät yleisöä. Irlantilaisen Lenny Abrahamsonin elokuvat löysivät yleisönsä ja suurin osa näytöksistä myi loppuun. Ildikó Enyediltä esitettiin Suomen ensi-illassa hänen uusin elokuvansa The Story of My Wife ja lisäksi valikoituja ja palkittuja elokuvia hänen uransa varrelta. Jonas Selberg Augustsénin elokuvat olivat myös todella pidettyjä ja Garbage Helicopterin molemmat näytökset vetivät Kitisen Kinon penkit täyteen.

Kansainvälisten vieraiden lisäksi festivaalilla nähtiin monia kotimaisia elokuvantekijöitä.

Einari Paakkasen Karaokeparatiisi otettiin vastaan melkein 600 hengen yleisön toimesta. Loppuunmyydyissä Hytti nro 6-näytöksissä paikalla oli pääosanesittäjä Seidi Haarla.

Suosittuja olivat myös Guled & Nasra -näytökset, joihin vieraaksi saapui elokuvan ohjaaja Khadar Ayderus Ahmed. Hanna Bergholm saapui esittelemään esikoispitkänsä Pahanhautoja sekä Mun Lappi -lyhytelokuvansa.

Sundancessa suitsutettu Alli Haapasalon ohjaustyö Tytöt tytöt tytöt nautti suosiosta myös Sodankylässä, ja sen kaksi ensimmäistä näytöstä myytiin loppuun ja elokuva äänestettiin yhdeksi yleisön suosikeista.

Täynnä oli myös Mika Kaurismäen Yö armahtaa -elokuvan näytös, jossa paikalla Kaurismäen lisäksi olivat näyttelijät Kari Heiskanen ja Timo Torikka.

Kaija Saariahon Carte Blanche -sarjan harvoin valkokankaalla nähdyistä teoksista Anna Magdalena Bachin kronikka ja Poikien pesula esitettiin loppuunmyydyille saleille.

Sodankylän elokuvajuhlat palaa jälleen ensi vuonna.