Suomalaisohjaajan uutuuselokuva seuraa maastopalojen torjuntaa Portugalissa

Ilmastonmuutoksen maailmanlaajuiset vaikutukset ovat näkyneet uutisotsakkeissa viime viikkoina erityisesti maastopalojen osalta.

29.8.2023 21:00

Suomalaisohjaaja John Websterin ohjaama ajankohtainen dokumenttielokuva Maastopalo (Burnt Earth) seuraa suomalaisten pelastajien työtä ilmastonmuutoksen aiheuttamien maastopalojen torjunnassa Portugalissa. Elokuvassa ovat vastakkain ilmastonmuutoksen katastrofaaliset vaikutukset ja yksilön halu ja kyky torjua niitä.

Webster on käsitellyt useissa aiemmissa elokuvissaan ilmastoon liittyviä isoja kysymyksiä:

”Elokuvan keskiössä on pelastajien halu auttaa, mutta myös halu oppia tulevaisuuden varalta: Portugalin kaltaiset metsäpalot on meilläkin väistämättä edessä. Miten yksilö toimii näennäisesti mahdottoman haasteen edessä?”, Webster kysyy tiedotteessa.

Dokumenttielokuvassa seurataan suomalaisia pelastajia, jotka osallistuvat ensimmäistä kertaa maastopalojen sammutustöiin Portugalissa osana EU:n pelastuspalvelumekanismin (EU Civil Protection Mechanism) koordinoimaa kriisiapua.

”Suomi lähetti valmiussiirtona 24 pelastustyöntekijän ryhmän auttamaan Portugalia maastopalojen hallinnassa. Kaikkiaan Suomesta lähetetään 48 pelastustyöntekijää. Pelastushenkilöstön tehtävänä on avustaa ja tukea paikallisia viranomaisia maastopalojen sammuttamisessa ja siviiliväestön suojaamisessa. Odotuksena on päästä osallistumaan maastopalojen sammuttamiseen Portugalin vaativissa olosuhteissa ja saada kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä”, kertoo kansainvälisen pelastustoiminnan koulutussuunnittelija Tero Lähdesmäki.

Saatuja oppeja tullaan Lähdesmäen mukaan hyödyntämään myös kotimaan pelastustoiminnassa.

”Pelastusopisto vastaa lähetettävien työntekijöiden materiaalilogistiikasta sekä toimii heidän työnantajanaan. Sisäministeriö päättää Suomen pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä”.

Maastopalo-elokuvan ohjaa ja käsikirjoittaa John Webster. Kuvaajana toimii Jarkko T. Laine. Muu kuvausryhmä on koottu portugalilaisista ammattilaisista ja elokuvassa tehdään tiivistä yhteistyötä sekä Suomen että Portugalin pelastusviranomaisten kanssa.

Elokuvan tuottavat Yellow Film & TV:lle Eveliina Kantola ja Marko Talli. Sama tiimi oli toteuttamassa myös viime vuonna julkaistua The Happy Worker -dokumenttielokuvaa. Elokuvan levittää SF Studios, ja YLE on hankkinut elokuvan televisio- ja suoratoisto-oikeudet.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia