Suosikkisarjan sympaattinen iskä antoi kasvot pahuudelle

Tämä näyttelijä on paljon muutakin kuin That 70’s Show’n sympaattinen iskä.

10.1.2023 08:00

Vuoden 2023 hauskimpia yllätyksiä on That 70’s Show:n jatkoksi tehty That 90’s Show, jossa Kurtwood Smith (79) palaa tv-perheenisä Red Formanin rooliin.

Moni on saattanut kuitenkin jo unohtaa, miten erilaisia rooleja teatterilavoilla palkittu näyttelijä teki 1980- ja 1990 -luvun taiteessa. Smith näytteli empatiakyvyttömättömän pahiksen roolin ainakin näissä kolmessa elokuvassa.

Robocop (1987)

Paul Verhoevenin yhteiskuntakriittisessä klassikossa Smith näyttelee rikollisjengin pomo Clarence Boddickeria. Hahmo on niin kylmäävä, väkivaltainen ja patologinen, että kyseessä voi aivan hyvin olla Verhoevenin parodiallinen näkemys amerikkalaisten elokuvien stereotyyppisestä pahiksesta. Joka tapauksessa Smith on roolissa ilmiömäisen inhottava.

Kuolleiden runoilijoiden seura (1989)

Peter Weirin palkitusta draamaelokuvasta muistetaan usein Robin Williamsin pääosa. Kurtwood Smith tekee kuitenkin erinomaisen sivuroolin konservatiivisena ja henkistä väkivaltaa käyttävänä isänä, joka torppaa poikansa unelman teatteritaiteilijana.

Linnoitus (1992)

B-luokan scifi-pläjäys on mainettaan parempi elokuva. Christopher Lambert yrittää karata tulevaisuuden vankilasta, jota johtaa Kurtwood Smithin esittämä Poe. Smith näyttelee jälleen väkivaltaista sosiopaattia, jolla ihmishenki ei merkitse mitään. Roolisuoritus nostaa elokuvan tasoa monta pykälää.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia