Supersankarielokuvan hahmot ovat nyt rokkitähtiä – tällaista on uuden Marvel-leffan kulissien takana

Episodi vieraili supersankarielokuvan Guardians of the Galaxy Vol. 2 kuvauksissa. Hölmöläiset ja luopiot pelastavat galaksia, taas. Luvassa on siis avaruusoopperaa ja ihmissuhdedraamoja Marvelin elokuvauniversumin äärilaidoilla. Guardians of the Galaxy Vol. 2 nimittäin pysyy humoristiselle tyylilleen uskollisena.

Lounasaikaan Guardians of the Galaxy Vol. 2 -supersankarielokuvan kuvauksissa Atlantan Pinewood-studiolla kävelee vastaan vihreitä, sinisiä, punaisia ja kaiken pituisia ja painoisia ulkoavaruuden olentoja. Paahtavassa helteessä vastaan tulee myös hyväntuulinen Chris Pratt, joka on sonnustautunut hahmonsa Starlordin punaruskeaan nahka-asuun ja harmaaseen, pitkähihaiseen t-paitaan. Vyötäröllä roikkuvat vuoden 1979 Sony Walkman -korvalappustereot, joiden hinta räjähti hetkeksi ensimmäisen, vuonna 2014 ilmestyneen Guardians of the Galaxy -elokuvan jälkeen. Käsivarrella on nahkatakki. Pratt on matkalla kuvaamaan kohtausta, jossa Starlord ohjaa avaruusalusta läpi myrskyn.

– Kuvaamme kohtausta, jossa galaksin vartijat ovat yhdessä pitkästä aikaa ja yrittävät päästä pois paikasta, jossa ovat, tarinan ohjaaja ja käsikirjoittaja James Gunn kertoo salaperäisesti.

Pratt istuu kapteenin paikalla yläilmoissa, Gunn puhuu kovaääniseen ja antaa hänelle ohjeita. Kohtaus kuvataan sinistä kangasta vastaan.

– Nojaa enemmän eteenpäin, kallista päätä vasemmalle. Kuvataan vielä kerran, tuo tällä kertaa koko kroppasi eteenpäin.

Samalla hydraulisen nosturin päälle rakennettu alus kieppuu ja pomppii puolelta toiselle. Meno näyttää hurjalta.

– Tällaisessa laajakuvakulmassa olen enemmän rekvisiittaa, yksi pala isossa palapelissä kuin näyttelijä. Kysymys on tekniikasta, kuvauskulmista ja valotuksesta. Olen oppinut säästämään energiaani ja teen vain sen, mikä kohtaukseen tarvitaan, koska tiedän, että jollain toisella hetkellä minun on pistettävä kaikki peliin, Pratt kertoo.

James Gunn ja Chris Pratt ystävystyivät ensimmäisen osan kuvauksissa. Silloin Gunn pisti pääosanäyttelijän kovalle kuntokuurille. Puisto-osasto-sarjan ja vaimonsa Anna Farisin raskauden aikana pulskistuneesta miehestä tuli puolessa vuodessa lihaskimppu. Marvelin elokuva ulkoavaruuden luopiosta, jota odotettiin skeptisen kiinnostuneesti, teki Prattistä tähden.

– Sanoin jo tuolloin, että hänessä on tähden ainekset. Hän on samaan aikaan karismaattinen ja haavoittuvainen. Nyt hän on enemmän sinut tähteyden ja itsensä kanssa. Se teki toisen osan kuvauksista mutkattomampaa ja hauskempaa, Gunn kertoo.

– Star Wars -elokuvat ovat inspiroineet Guardians of the Galaxy -tarinoita, mutta ne ovat silti valovuosien päässä toisistaan, James Gunn kuvailee.

Ohjaaja painotti kuvausten alussa, että diivailu ei ole sallittu kuvauspaikalla vaan kaikkien on puhallettava yhteen hiileen, niin kuin aiemminkin. Sen sijaan galaksin vartijat ovat toisen elokuvan alussa täynnä itseään.

– Kakkososa jatkuu parin kuukautta myöhemmin siitä, kun Starlord joukkoineen on pelastanut galaksin tuholta. Ryhmästä on tullut kuuluisa, he ovat kuin rocktähtiä. He käyttävät tilaisuutta hyväkseen, ottavat keikkoja palkkasotureina mutta yrittävät silti tehdä parhaansa auttaakseen muita ja tehdäkseen töitä tiiminä. Hyvät aikeet eivät aina onnistu, Pratt muotoilee.

Kuvauspaikalta on juuri lähdössä Starlordin eli Peter Quillin isähahmoa, Ravagersin johtajaa Yondu Udontaa esittävä Michael Rooker. Avaruusrosvojen kapteeni kaappasi Peterin maapallolta vuonna 1988 sen jälkeen, kun pojan Meredith-äiti oli kuollut. Hän saa Guardians of the Galaxy Vol. 2:ssa kilpailijan Peterin biologisesta isästä, Egosta.

– Niin, jonkinlaista isäkilpailua on tiedossa. Yondu on ollut tyylilleen uskollisesti kova kasvattaja ja kurittanut Peteriä verbaalisesti ja fyysisesti, siniseen maskiin ja nahkavaatteisiin sonnustautunut Rooker sanoo.

Kadun toiselle puolelle, suureen tehdashalliin, ovat kokoontuneet Gamoraa esittävä Zoe Saldana, Drax Tuhoajana nähtävä Dave Bautista, Nebulaksi eläytyvä Karen Gillan ja joukon uusin tulokas Pom Klementieff, joka esittää lapsenomaista Mantista. Chris Pratt liittyy heidän joukkoonsa.

– Suurin muutos ykkös- ja kakkoselokuvan välillä on se, että nyt osat on kirjoitettu varta vasten meille, Pratt sanoo.

Humoristinen sci-fi-tarina vie ryhmän 1970-luvun musiikin tahdissa jännittävään seikkailuun Marvel-universumin äärirajoille.

– Musiikki on tärkeää elokuvassa. Olen valinnut kaikki elokuvassa kuultavat mixtapen kappaleet, James Gunn sanoo.

Toiminnan ja vitsien lisäksi siihen mahtuu monta tarinaa suhteista.

– Ensimmäisessä elokuvassa tutustuttiin Peter Quilliin ja käytiin läpi hänen suhdettaan äitiinsä. Nyt keskitytään siihen, kuinka hän on kaivannut miesroolimallia elämäänsä ja miten adoptioisän merkitys muuttuu, kun hän löytää oikean isänsä, Pratt valottaa.

Quillin isänä nähdään Kurt Russell, näyttelijä jota Pratt ihaili nuorena. Ego, Elävä planeetta on ottanut elokuvassa ihmisen olemuksen. Egon oikeudet omisti 20th Century Fox, mutta se antoi ne vaihtokaupassa Marvelille ja sai vastalahjaksi Negasonic Teenage Warhead -hahmon käyttöoikeudet Deadpool-leffaan. Niin molemmat elokuvat pääsivät kertomaan haluamansa tarinan.

– Peterin isä on elävä planeetta. Se on kummallinen konsepti, mutta käy lopulta järkeen kuten pesukarhu automaattiaseen kanssa, Pratt lupaa.

– Käyttäydymme kuin hahmot olisivat oikeita, mutta heitämme samalla herjaa ja pidämme hauskaa, Pratt kertoo dynamiikasta kuvauksissa.

 

Kahdeksan kuukautta myöhemmin James Gunn myöntää Los Angelesissa, että Marvel on pyytänyt häntä ohjaamaan Vol 3:n, mutta Gunn kaipaa hengähdystaukoa avaruusoopperasta. Hän on tehnyt taukoamatta töitä sen parissa viimeiset viisi vuotta; hahmot ja juonikäänteet tulevat hänen uniinsa.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 –elokuvalle näytettiin vihreää valoa ennen kuin ensimmäinen osa sai ensi-iltansa. Se yllätti minut. Aloin kirjoittaa toista osaa elokuussa 2014. Siihen meni puoli vuotta. Kuvaukset ja editointi veivät noin puolitoista vuotta, hän sanoo ja jatkaa:

– Ensimmäisessä osassa piti esitellä elokuvan päähahmot. Nyt pystyin hyppäämään suoraan tarinaan ja perhedynamiikkaan, joka tällä kummallisella uusioperheellä on.
Gunn haastaa näyttelijät ja kuvaa mielellään monta ottoa. Haastavinta oli visuaalisten efektien kuvaaminen.

– Teimme yli 23 000 tehostetta. Yhdestä kohtauksesta on 749 kuvaa. Niistä karsittiin 35 parasta Lontoossa, ja minä valitsin niistä kohtaukseen parhaiten toimivimman. Efektit ovat parantuneet parissa vuodessa huomattavasti, mutta samalla minusta on tullut vaativampi.

Animaatiohahmojen helpoimmasta päästä oli sympaattinen tappaja pikku-Groot, jonka äänet Vin Diesel äänitti päivässä. Bradley Cooper taas äänitti kahdeksan päivää Rocketin, psykologisista ongelmista kärsivän pesukarhun, vuorosanoja. Hän on myös pikku-Grootin suojelija. Poliisivoimiin kuuluvan Sylvester Stallonen kanssa kuvaamista Gunn jännitti.

– Ihailin häntä lapsena. Kuvittelin olevani Rambo tai Rocky. Hän on ensimmäinen idolini, jonka kanssa olen tehnyt töitä. Onneksi hän oli mukava, ystävällinen ja ammattilainen.

Gunn kuvaa itseään pragmatistiksi.

– En halua olla ylipoliittinen, mutta olen iloinen, jos katsojat välittävät toisistaan edes hieman enemmän sen jälkeen, kun ovat nähneet elokuvan. Galaksin vartijat pitävät huolta toisistaan vaikka heillä kaikilla ei ole yhteistä kieltä. Joten miksi ihmiset eivät voisi tehdä samaa, hän kysyy retorisesti.

Vol 2. sai minut kyyneliin. Luulen, että niin käy monelle katsojallekin, Chris Pratt miettii.

Teksti: Kirpi Uimonen, Atlanta ja Los Angeles
Kuvat: Marvel Studios

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut