Tällaista supersankaria ei ole ennen nähty: ”Oli ihme että saimme tehdä tämän elokuvan”

Marvelin erikoisimpaan antisankariin perustuva Deadpool kertoo entisestä erikoisjoukkojen miehestä Wade Wilsonista, josta on tullut palkkasotilas. Wilson saa kuitenkin huonoja uutisia, sillä hänellä todetaan parantumaton syöpä. Tauti yritetään nujertaa luvattomalla kokeella, joka muuttaa Wilsonin geenejä ja antaa hänelle Wolverinen kaltaiset yli-inhimilliset parantumisvoimat. Wilsonin koko vartalo kuitenkin arpeutuu pahasti operaatiossa, ja hän päättää piiloutua punaiseen kokovartaloasuun, joka ei paljasta edes kasvoja. Deadpool on syntynyt. Uusien kykyjensä ja kieroutuneen huumorintajunsa avulla Deadpool janoaa kostoa. Hän aikoo etsiä käsiinsä miehen, joka lähes tuhosi hänen elämänsä.

deadpool-3
Deadpool ei ole perheen pienimmille suunnattu seikkailu, vaan elokuva on selkeästi tarkoitettu aikuiseen makuun. Ronskia kielenkäyttöä ei ole rajoitettu. Nimiosaa näyttelevä Ryan Reynolds (Turvatalo, Kultainen nainen) lupaa, että Deadpoolissa on myös rankkaa toimintaa.

– Sitä on riittämiin, samoin mielenkiintoisia hahmoja, näppärää sanailua ja sarjakuvista tuttuja yllätyksiä. Koska Deadpool on erikoisuus jopa sarjakuvamaailmassa, käytämme sitä hyväksemme elokuvassa ja tulemme lähelle katsojaa puhumalla välillä suoraan kameralle, Reynolds vakuuttaa Comic-Conissa, San Diegossa.

Vaaleaan nahkatakkiin pukeutunut näyttelijä selittää, että Deadpool päätyi valkokankaalle hyvin erikoisella tavalla.

– Kun näytimme viime vuonna testikuvauksissa kuvatun pätkän Comic-Conissa, joku yleisöstä kuvasi sen salaa ja latasi saman tien nettin. Puhuimme juuri ohjaaja Tim Millerin kanssa takahuoneessa siitä, miten emme vieläkään tajua, että olemme täällä. Se on internetin ja fanien ansiota, Reynolds vakuuttaa.

Vuodettu materiaali riehaannutti Deadpool-fanit, mikä puolestaan vakuutti 20th Century Fox -studion näyttämään pitkään suunnitellulle projektille vihreää valoa. Reynolds esitti Deadpoolia sivuosassa X-Men Origins: Wolverine -elokuvassa (2009), jonka jälkeen sarkastiselle antisankarille alettiin puuhata omaa seikkailua.

– Deadpoolin suosio perustuu siihen, että se on ainutlaatuinen hahmo sarjakuvamaailmassa. Toista hänen kaltaistaan suurisuista hahmoa ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan. Hän ärsyttää tietoisesti kaikkia, eikä välitä vaikka kukaan ei pitäisi hänestä. Oli siis ihme, että studio antoi meidän tehdä elokuvan, puhumattakaan siitä, että se on sallittu vain aikuisille.

Ohjaaja Miller myöntää, että prosessi ei ollut helppo, vaikka studio uskoi vihdoin maailman olevan valmis vastaanottamaan sensuroimattoman supersankarielokuvan.
– Elokuva luokiteltiin aluksi vain aikuisille, sitten se merkattiin sallituksi myös lapsille ja viimein vain aikuisille, sanoo Miller.

Yhdysvalloissa R-luokittelu eli ikärajan asettaminen 17 vuoteen on studiolle suuri riski, sillä valtaosa sarjakuvafaneja ja elokuvan potentiaalista yleisöä on alaikäisiä. Yhdysvalloissa luokittelu on hyvin tiukka, ja se perustuu elokuvan kielenkäyttöön ja siinä nähtävälle alastomuudelle. Väkivalta sen sijaan ei juurikaan luokitteluun vaikuta. Deadpool on ensimmäinen X-Men-maailmaan sijoittuva elokuva, joka on Yhdysvalloissa kielletty alle 18-vuotiailta ilman vanhempien seuraa.

deadpool-2
Deadpoolin elokuvaversio on uskollinen sarjakuvalle punaista kokovartalopukua myöten.

– Elokuvassa on kaikkea, mitä sarjakuvien ystävät haluavat. Voin vain sanoa omasta puolestani, mutta olen sitä mieltä, että Deadpoolin asu on kaikista uskollisin versio verrattuna muissa supersankarielokuvissa nähtyihin vetimiin, Reynolds sanoo.

Niinpä tunnelma ja energialataus muuttuivat koko kuvauspaikalla, kun näyttelijä puki päälleen Deadpoolin erikoisen asun.

– Puku joutuu koville elokuvassa.

Tv-sarjoista Isänmaan puolesta ja Gotham tuttu Morena Baccarin, joka esittää Deadpoolin tyttöystävää Vanessaa eli Copycatia, huikkaa vierestä:

– Ja se oli helppo haistaa jo kaukaa.

Reynolds nyökyttelee.

– Puvun on tarkoituskin olla hieman iljettävä. Deadpool on itse ommellut sen kasaan heikoista käsityötaidoistaan huolimatta. Puku on silti kaikki kaikessa. Olen ollut vain yhdessä niin sanotussa supersankarielokuvassa tätä ennen, mutta minulla ei ollut pukua, sillä se luotiin tietokoneella. En siis koskaan päässyt kokemaan, miltä tuntuu kävellä supersankarina kuvauspaikalle.

Näyttelijä tarkoittaa tietenkin Green Lantern -elokuvaa, joka perustui kilpailevan DC Comicsin sarjakuvahahmoon. Deadpoolin ensimmäisessä trailerissa Reynolds jopa naljailee Green Lanternin kustannuksella. ”Älä missään tapauksessa tee puvusta vihreää tai animoitua”, Wilson pyytää, kun hän valmistautuu kohtalokkaaseen toimenpiteeseen syövän karistamiseksi.

Deadpool on Tim Millerin debyytti pitkän elokuvan ohjaajana. Hän ei tuntenut tarvetta olla liian tiukka pomo kuvauksissa.

– Minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia kontrolloida tätä porukkaa, vaikka olisin halunnutkin. Ryan johti joukkoa ja myös T.J. Miller oli täysin pitelemätön. Jopa silloin, kun suutuin ja pyysin häntä lopettamaan pelleilyn, sanani ei tehonnut. Mutta kuvaukset menivät todella hyvin. En olisi voinut toivoa enempää ensikertalaisena. Kukaan ei diivaillut, ja studio takasi selustamme. Studiopomot eivät kyseenalaistaneet mitään, vaikka heidän ehkä olisi pitänyt, Miller kertoo.

– Suurimman draaman aiheutti ohjaaja itse. Hän on varsinainen itkupilli, joka alkaa vetistelemään nähdessään puhdasta raivoa, Reynolds keskeyttää.

Miller tarjoaa selityksen.

– Olet oikeassa. Yhdessä elokuvan merkittävimmistä kohtauksista Ryan ilmestyy paikalle täynnä raivoa. Tiesin, että pysyin kuvaamaan vain kaksi ottoa, sillä tunnelataus vaikutti minuun niin syvällisesti.

Reynolds jatkaa kiusoittelua.

– Löysin hänet nyyhkyttämästä kulissien takana. En voi ymmärtää, että dramaattiset kohtaukset eivät tehneet sinuun mitään vaikutusta, ainoastaan apinanraivo.

Miller vastaa samalla mitalla.

– Olet vain kateellinen. Morenalla on elokuvan loppupuolella upea kohtaus, joka sai minut vetistelemään. Sitten kuvasimme Ryanin osuuden kohtauksessa, ja sanoin hänelle, että ”se oli ihan ok”. Hän selvästi kaipasi kyyneleitä!

Tässä vaiheessa Reynoldsin coolius pettää ja hän purskahtaa nauramaan. Molemmat vakuuttavat, että elokuvassa on runsaasti materiaalia, jonka ei koskaan pitäisi nähdä päivänvaloa.

– T.J. Miller oli mukana muokkaamassa käsikirjoitusta joidenkin kohtausten osalta, ja voin sanoa, että hän kirjoitti kaikista ilkeimmät vitsit. Ne olivat hulvattoman hauskoja, mutta todella pahansuopia, ohjaaja Miller paljastaa.

Teksti Johanna Juntunen, San Diego

Deadpool elokuvateattereissa 12.2.2016 alkaen

Aiheeseen liittyvät jutut