Tänään tv:ssä: Huikean hyvä tieteiselokuva vuodelta 2005 – Enemmän kuin pelkkää viihdettä

IMDb-arvosana 8,2.

21.11.2023 05:00

Vuonna 2005 valmistunut V niin kuin verikosto perustuu Alan Mooren käsikirjoittamaan ja David Lloydin kuvittamaan sarjakuvaan.

Matrixin luoneet Wachowskin sisarukset ovat laatineet elokuvan käsikirjoituksen ja toimivat tuottajina. Kameran takana on Matrix-trilogian apulaisohjaaja James McTeigue.

V niin kuin verikosto sijoittuu lähitulevaisuuden Lontooseen. Isosta-Britanniasta on tullut totalitaarinen valtio. Diktaattori Adam Sutler (John Hurt) johtaa maata isovelimäisin ottein.

Kansalaisille kerrotaan valheita ja heitä pidetään tiukassa kontrollissa. Vähemmistön edustajat viedään keskitysleiriin koekaniineiksi.

Viitalla ja naamiolla varustettu mystinen V (Hugo Weaving) tekee sinnikkäästi kiusaa sortajille. V saa liittolaisen nuorestä naisesta nimeltä Evey (Natalie Portman), jonka hän pelastaa salaisen poliisin kynsistä. Tutustuessaan V:hen paremmin Evey alkaa löytää salaisuuksia omasta menneisyydestään.

Lukuisten viime vuosina tehtyjen sarjakuvafilmatisointien joukossa V niin kuin verikosto on selvästi keskivertoa parempi. Toiminnallisen viihteen lisäksi siinä käsitellään myös vakavampia teemoja, kuten vallankäyttöä ja tasa-arvoa.

Alkuperäinen sarjakuva sai inspiraation Margaret Thatcherin tavasta johtaa Britanniaa 1980-luvulla. Elokuvassa tarinan asetelmia on jonkin verran muutettu, ja siinä voi nähdä kritiikkiä Yhdysvaltain harjoittamapolitiikkaa kohtaan.

James McTeigue ja Wachowskit ovat rakentaneet vaikuttavan dystopiakuvauksen. Siinä heitä ovat auttaneet erinomaiset näyttelijät. Matrixista tuttu Hugo Weaving on karismaattinen vapaustaistelija. John Hurt orwellmaisena kanslerina ja Stephen Rea V:tä jahtaavana poliisina ovat tapansa mukaan vakuuttavia.

V niin kuin verikosto esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • Ti 21.11.2023 klo 21.40, TV5
  • Pe 24.11.2023 klo 23.15, Kutonen
  • Ma 27.11.2023 klo 23.50, TV5

Katso traileri alta.

Lisää luettavaa