Tänään tv:ssä: Jos olet Jörn Donnerin fani, kannattaa avata illalla televisio

Jörn Donnerista kertovan uutuusdokumentin on ohjannut John Webster.

6.2.2021 08:00

Jörn Donnerin (1933–2020) elämää juhlistetaan tänään Yle Teemalla. Ensin esitetään John Websterin uusi dokumentti Donner – Privat , jonka jälkeen vietetään Jörnin juhlaa.

Donnerin viimeinen haastattelu kuvattiin hänen työhuoneellaan Kruununhaassa loppuvuodesta 2019. Pirjo Honkasalo laati haastattelusuunnitelman käyttäen innoittajana Donnerin aikoinaan Ingmar Bergmanille esittämiä kysymyksiä omassa dokumenttielokuvassaan.

Donner – Privat näyttää ihmisen elämänsä päätöspisteessä, tilanteessa, jossa ei enää voi väistää kuolemaa – eikä elettyä elämää. Donner kuoli helmikuussa 2020.

Tarinaa kuvittavat Donnerin ottamat ja tähän asti yleisöltä piilossa pysyneet valokuvat 1950-luvulta saakka. Elokuvassa kuullaan myös hänen kumppaneitaan sekä lapsiaan, joilla on keskenään hyvinkin erilaiset kokemukset Donnerista vanhempana.

Dokumentin jälkeen nähdään ohjelma Jörnin juhla, jossa pohditaan, missä hän onnistui ja missä ei? Miksi häntä ei muisteta kirjailijana? Oliko hän metoo-miehiä? Miksi hän vaikutti niin ylimieliseltä? Mitä tapahtuu Suomen ainoalle Oscar-patsaalle?

Illan päätteeksi esitetään Donnerin ohjaama vuoden 2015 elokuva Armi elää.

Donner-ilta alkaa Teemalla klo 20. Dokumentti ja Armi elää ovat katsottavissa myös Areenassa.

Eikä Donner-aiheinen katsottava siihen lopu. Yle on hankkinut Areena-oikeudet lähes viiteenkymmeneen Donnerin ohjaamaan tai tuottamaan elokuvaan. Katso alta vaikka eroottinen parisuhdedraama Sixtynine 69.

Lisää luettavaa