Juhlavuottaan viettävä DocPoint julkisti ohjelmistonsa – Elokuvista yli puolet naisten ohjaamia

Tänä vuonna valtakunnallisena verkkofestivaalina järjestettävä DocPoint tarjoaa dokumenttielokuvia niin meiltä kuin muualtakin. Festivaalin oheisohjelma julkistetaan torstaina  ja lipunmyynti alkaa perjantaina.

 

14.1.2021 11:45

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna valtakunnallisena verkkofestivaalina 29.1.–7.2.2021. Festivaalin aikana on katsottavissa kaiken kaikkiaan 71 dokumenttielokuvaa läheltä ja kaukaa.

Mukana on elokuvia 38 tuotantomaasta. Elokuvista ennätykselliset 57 prosenttia on naisten ohjaamia joko yksin tai osana työryhmää.

Tämän vuoden uutuutena DocPoint lanseeraa myös kotimaisen ja kansainvälisen kilpasarjan, joihin festivaalin ohjelmistosta vastaava taiteellinen johtaja Kati Juurus on valinnut yhteensä 18 elokuvaa. Kummankin sarjan voittaja palkitaan 5 000 euron DocPoint-Yle -palkinnoilla. Voittajat valitsee kaksi kansainvälisistä ja kotimaisista dokumenttielokuva-alan asiantuntijoista koostuvaa jurya. Voittajat julkistetaan lauantaina 6.2.

 

– Kansainvälinen dokumenttielokuva voi erinomaisen hyvin eikä edes pandemia ole estänyt hienoja tuotantoja valmistumasta. Korona ei näy vuoden 2021 DocPointin ohjelmistossa. Se ehkä määrää miten me tänä vuonna elokuvia katsomme, mutta se ei määrää sitä, mitä me katsomme. Olen erityisen iloinen siitä, että mukana on useita innovatiivisia ja vaikuttavia esikoisohjauksia, Kati Juurus kertoo.

DocPointin kotimaisessa sarjassa nähdään yhteensä 20 kotimaista elokuvaa, joista useimmat saavat maailmanensi-iltansa juuri DocPointissa. Elokuvista seitsemän on mukana festivaalin uudessa kilpasarjassa. DocPointin avajaiselokuvana nähdään Anna Antsalon Meren tuomat, joka kertoo rantoja perkaavista aarteenetsijöistä ja siitä ihmisten hylkäämästä roskasta ja rojusta, jonka meri palauttaa lopulta aina takaisin rantaan. Kyseessä on ohjaajansa ensimmäinen pitkä elokuva.

Kotimaisten dokumenttien aiheet liikkuvat henkilökuvista ihmistä, yhteiskuntaa ja luontoa käsitteleviin elokuviin.

John Websterin Donner – Privat ja Georg Grotenfeltin Heiskuja – Outi Heiskanen Lallukan taiteilijakodissa tarjoavat uusia näkökulmia tunnettujen kulttuuripersoonien elämiin ja ajatuksiin. Suvi Westin Eatnameamet – hiljainen taistelumme on moderni dokumentaarinen kertomus saamelaisten kokemuksista heidän itsensä kertomana.

Mohamed Al Aboudin School of Hope-elokuvassa rakennetaan koulua erämaahan Marokon kuivuudessa ja Mia HalmeenMissä tiet kohtaavatseuraa Beninissä tapahtuvaa rokotetutkimusta.

Kansainvälisessä sarjassa Italian Oscar-ehdokkaaksi valittu Notturno kertoo Lähi-idän alueelle laskeutuneesta pelon ja terrorin yöstä. Viktor Kossakovskyn ohjaama Gunda kuvaa ihmisen ja luonnon epäsuhtaa. Firouzeh Khosrovanin ohjaamassa, Amsterdamin kansainvälisten dokumenttielokuvajuhlien pääpalkinnon saaneessa Radiograph of a Family –elokuvassa perheen isä on eurooppalaistunut intellektuelli, äiti radikaali muslimi ja tytär – elokuvan ohjaaja – siinä välissä.

Romanialaisen Radu Ciorniciucin esikoisohjaus, Bukarestin reunamille sijoittuva Acasa, My Home palkittiin vuoden 2020 Sundancen elokuvajuhlilla. Sam Sokon Sundancessa palkittu Softie seuraa kenialaisen aktivistin tasapainottelua politiikan ja perhe-elämän välillä. Black Lives Matter -aikakauden keskeisiin teoksiin lukeutuva,

Sam Pollardin MLK/FBI-elokuva perkaa FBI:n ja sen johtajan J. Edgar Hooverin pakkomielteistä suhdetta Martin Luther Kingiin ja kieroutunutta vakoilukoneistoa.

Kansainvälisessä sarjassa on yhteensä 39 elokuvaa, joista 11 osallistuu kilpasarjaan. Uusien elokuvien lisäksi DocPoint-festivaaleilla nähdään Gianfraco Rosin miniretrospektiivi.

Lisää luettavaa