Tänään tv:ssä: Kannattiko scifi-klassikko tehdä uusiksi? Vuoden 2012 versio lähtee odottamattomaan suuntaan

IMDb-arvosana 6,2.

Tänään nähdään televisiossa Total Recall -tieteiselokuvan uudelleenfilmatisointi vuodelta 2012.

Legendaarisen Philip K. Dickin tieteisnovellissa We Can Remember It for You Wholesale tavallinen mies, jolla ei ole varaa unelmoimaansa Mars-matkaa, ostaa Rekall-firmalta itselleen muistoja seikkailusta hallituksen agenttina punaisella planeetalla.

Keinotekoiset muistot kuitenkin vapauttavat miehen oikeat muistot urastaan valtiovallan ammattitappajana.

Novellia sovellettiin vuoden 1990 Arnold Schwarzeneggerin tieteistoimintaseikkailussa Total Recall. Se leikittelee jatkuvasti toden ja kuvitellun välillä. On epäselvää, kokeeko Douglas Quaid Marsissa oikeasti elokuvassa esitetyn seikkailun, vai onko se Rekallin luoma keinotekoinen muisto.

Välillä Quaidille väitetään, että kyseessä on muistonistutuksen aiheuttama harha. Kaiken lisäksi on epäselvää, millä puolella Quaid on, ja mitkä ovat hänen oikeita muistojaan – olettaen, ettei koko hänen persoonallisuutensa ole vain väärä muisto.

Pari Underworld-elokuvaa ja neljännen Die Hardin ohjanneen Len Wisemanin Total Recallissa  pysytään vuoden 2084 dystopisella Maapallolla. Pohjois-Amerikasta ja Euroopan unionista muodostunut Euroamerica sekä Kiinan ja Kaakkois-Aasian yhdentymisestä syntynyt New Shanghai taistelevat vallasta.

Colin Farrellin esittämä väkivaltaisista painajaisista kärsivä tehdastyöläinen ostaa Rekall-yhtiöltä muistoja ja alkaa epäillä olevansa vakooja, jonka pääkoppaa on manipuloitu. Valitettavasti hänellä ei ole mitään hajua siitä, kummalle puolelle rintamalinjaa hänen lojaalisuutensa kuuluu ja mitä merkitystä hänen muistoillaan saattaisi olla kiistakumppaneille.

Episodin arvostelussa vuonna 2012 pohdittiin elokuvasta seuraavasti:

”Mielikuvituksettomaksi moititulla uudelleenfilmatisointien aikakaudellamme ei voi olla vertailematta alkuperäistä ja uutta tulokasta: kannattiko Arnold Schwarzeneggerin vuoden 1990 Total Recall tehdä uusiksi? Jos jätetään filosofiointi uudelleenfilmatisointien tarpeellisuudesta, on sanottava, ettei Farrellin versio ole uusinta Schwarzenegger-hitistä.

Se ottaa lähtökohdakseen Dickin novellin ja syöksyy sen pohjalta aivan omaan suuntaansa. Se sisältää mukavia viittauksia vuoden 1990 versioon varsinkin joidenkin kaupunkikuvien sekä erikoisvarusteltujen prostituoitujen muodossa, mutta toimii täysin itsenäisenä teoksena. Kovin uusia näkökulmia se ei tosin edes yritä keksiä.

Turha tai ei, uusi Total Recall on vauhdikkaiden aivot narikkaan -elokuvien joukossa vallan mukiinmenevä tekele”, kirjoitti Jouni Vikman.

Total Recall -uusintafilmatisointi esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 24.09.2021 klo 22.45. Katso traileri alta.

YouTube video
t

Aiheeseen liittyvät elokuvat