Tänään tv:ssä: Kirpeällä komedialla maustettu elokuva on näyttelijöiden juhlaa

IMDb-arvosana 7,3.

Blue Jasmine on vakavaa Woody Allenia: kitkerä ja ilmeikäs draama itsepetoksesta.  Tarkkanäköinen, joskin kärjistetty yläluokkaisen naisen luonnetutkielma taustoittuu sosiaalisilla eroilla. 

Kirpeällä huumorilla sävytetty elokuva on kahden hienon naisnäyttelijän juhlaa.

Kaikkensa antava Cate Blanchett on jo ehditty palkita osastaan Golden Globella ja amerikkalaisnäyttelijöiden killan SAG-palkinnolla. Sally Hawkinsin roolihahmo on yhdenlainen versio Happy-Go-Luckyn (2008) rakastettavasta, työväenluokkaisesta Poppysta.

Jasmine French (Blanchett) on tuhlailuun tottunut newyorkilainen kotirouva, jonka elämä romahtaa, kun aviomies Hal (Alec Baldwin) paljastuu naissankariksi ja miljoonahuijariksi. Eronnut ja pennitön Jasmine päätyy adoptiosisarensa Gingerin (Hawkins) hoteisiin San Franciscoon. 

Itsekeskeinen ja kypsymätön Jasmine on ikävää seuraa lähimmilleen. Vääristynyttä omakuvaa vaaliakseen hän valehtelee minkä ehtii, kiskoo vodkaa ja syö rauhoittavia. Joihinkin kompromisseihin hän sentään taipuu: hän aloittaa pienipalkkaiseen työn hammaslääkärin vastaanottoapulaisena.

Allenilla on kyky kertoa julmiakin totuuksia ja vetää silti hymynväre katsojan suupieleen. On käsikirjoituksen ja Blanchettin pikkutarkan roolityön ansiota, että Jasmine – niin sekaisin ja raivostuttava kuin onkin – ei jää vaille koskettavaa inhimillisyyttä. 

Ilmeeltään Blue Jasmine on hillitty ja erittäin tyylikäs. Espanjalaiskuvaaja Javier Aguirresarobe (Vicky Cristina Barcelona) on luonut viileitä mutta jännitteisiä kuvia.

Arvio: Niina Holm

Tähdet ★★★★

Blue Jasmine esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • Ti 19.10.2021 klo 22.10, Liv
  • La 23.10.2021 klo 19.00, Hero
  • Su 24.10.2021 klo 17.00, Hero

Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat