Tänään tv:ssä: ”Merkittävä suomalainen elokuva” – Esko Salminen muuntautui vuonna 1978 boheemiksi kansallisrunoilijaksi

IMDb-arvosana 5,7.

16.1.2024 05:00

Jaakko Pakkasvirran ohjaama historiallinen draamaelokuva Runoilija ja muusa valmistui vuonna 1978. Esko Salminen esittää elokuvassa kansallisrunoilija Eino Leinoa.

Vuonna 1905 Leino menee naimisiin Freya Schoultz (Katja Salminen) kanssa. Tuoreesta avioliitosta huolimatta Leino viettää boheemielämää ystäviensä Pekka Halosen (Kari Sohlberg), Akseli Gallen-Kallelan (Kalle Holmberg) ja Jean Sibeliuksen (Henri Kapulainen) seurassa.

Leinolla syntyy myös avioliiton ulkopuolinen rakkaussuhde runoilija L. Onervan (Elina Salo) kanssa.

Runoilija ja muusa sai ilmestyessään positiivisen vastaanoton. Elina Salo voitti roolistaan parhaan naispääosan Jussin. Lisäksi Esa Vuorinen palkittiin Jussilla parhaasta kuvauksesta ja Matti Marttila parhaasta lavastuksesta.

Elokuva keräsi lehdistössä hyviä arvosteluja.

”On saatu aikaan hyvin merkittävä suomalainen elokuva, innoittava ja toisia nuoria yrittäjiä kannustava”, kirjoitti Helsingin Sanomien Paula Talaskivi 14. lokakuuta 1978.

”Kaikesta näkyy, että sekä itse Leinoa että hänen elämäänsä, ympäristöään ja vaikutustaan siihen on tutkittu huolella”, Talaskivi kirjoitti ja kehui myös elokuvan visuaalista ilmettä.

”Yksin vuosisadan alun epookin tuntuma näyttää sangen oikeasävyiseltä ja täyteläiseltä, mikä ei ole suinkaan tavallista meikäläisissä filmeissä.”

Aamulehden Erkka Lehtola oli sen sijaan hieman kriittisempi samana päivänä ilmestyneessä arviossaan. Hän piti elokuvaa kunnianhimoisena ja onnistuneena mutta epäili, ”että se ei ole kovin pitkävaikutteinen – ei edes kaikessa siinä upeudessaan, jota elokuva tuhlailevasti tarjoilee”.

Lehtola osui siinä mielessä oikeaan, että Runoiijan ja muusan arviot olivat kriittisempiä, kun elokuva esitettiin vajaa vuosikymmen myöhemmin televisiossa.

”Pakkasvirran runoilijankuvaus on sittenkin kaikessa liian koreaa ja värikästä, melkein kuin koristepaperiin kääritty karamellirasia, josta löytyy jokaiseen makuun. Tätä vaikutelmaa korostaa vielä Esa Vuorisen ’taiteellinen’ kuvaus. Hengen ankara laulu soi, mutta laulun sielu jäi vangitsematta”, kuvaili Mikael Fränti Helsingin Sanomissa 30.12.1986.

Runoilija ja muusa esitetään Yle Teemalla kahteen otteeseen.

  • Ti 16.01.2024 klo 21.50
  • Ke 17.01.2024 klo 12.00

Elokuvan voi katsoa myös Areenasta ja tämän tv-vinkin lähteenä käytetystä Elonet-palvelusta.

Lisää luettavaa