Tänään tv:ssä: Mestariohjaajan kolmas ohjaustyö sai korkeimman kruunun – palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2014 valmistunut 12 Years a Slave.

14.10.2018 08:00

Videotaiteilijana aloittanut Steve McQueen luotti kahdessa ensimmäisessä elokuvassaan dialogin sijaan pitkälti näyttämisen voimaan ja todisti olevansa elokuvantekijänä peloton riskinottaja.

Hunger (2008) kertoi vähäeleisesti IRA-vankien syömälakosta 1980-luvun alussa. Elokuva oli monin tavoin fyysinen kokemus ja parhaita esikoisohjauksia vuosiin. Seksiriippuvuutta käsittelevä Shame (2011) vaikutti sekin kuin isku palleaan.

McQueenin kolmas pitkä elokuva, 12 Years a Slave, pohjaa Solomon Northupin omaelämäkertaan. Afroamerikkalainen Northup (roolissa Chiwetel Ejiofor) kidnapattiin Washingtonissa vuonna 1841 ja pakotettiin työskentelemään orjana yli vuosikymmenen ajan.

12 Years a Slave on keinoiltaan McQueenin aiempia töitä tavanomaisempi, mutta väkevä ja merkittävä yhtä kaikki. Musta brittiohjaaja lataa elokuvaansa paitsi emotionaalista myös poliittista sisältöä.

Elokuvasta tuli arvostelumenestys ja parhaan elokuvan Oscarin voittaja. Oscar-gaalassa tuli lisäksi palkinnot parhaasta käsikirjoituksesta (John Ridley) ja naissivuosasta (Lupita Nyong’o).

12 Years a Slave esitetään Subilla sunnuntaina 14.10.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia