Shame

13.1.2012 14:56
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.01.2012

Steve McQueenin poliittinen draamaelokuva Hunger (2008) kertoi vähäeleisesti ja pysäyttävästi IRA-vankien syömälakosta 1980-luvun alussa. Hunger oli monin tavoin fyysinen kokemus ja parhaita esikoisohjauksia vuosiin. McQueenin toinen pitkä elokuva, Shame, vaikuttaa sekin kuin isku palleaan.

Shame on väkevä tarina newyorkilaisesta Brandon Sullivanista (Hungerissa hätkäyttänyt Michael Fassbender). Kolmekymppinen mies on kuin kuka tahansa menestyvä ja huoliteltu valkoisen keskiluokan edustaja, paitsi että häntä riivaa seksiriippuvuus. Tunneyhteyden tavoittelun sijaan Brandon piiloutuu pornon maailmaan ja anonyymin kiihottumisen kierteeseen. Läheisten ja tasavertaisten ihmissuhteiden rakentaminen on hänelle tuskallisen vaikeaa.

Brandonin valonarkaa yksityisyyttä saapuu sotkemaan hauras pikkusisko Sissy (Carey Mulligan), joka muuttaa miehen asuntoon. Sissy on Brandonin liikuttava vastapari: aina valmis avautumaan ja antautumaan. Elokuvan pysäyttävimpiin jaksoihin lukeutuu Sissyn laulunumero ravintolassa. New York, New York ei ole vielä koskaan kuulostanut yhtä aistilliselta ja särkyneeltä. Mulligan on roolissaan herkkä ja läsnä.

Hunger kuvasi syömälakkoon ryhtyneitä IRA-vankeja kunnioittavan etäisyyden päästä. Samalla McQueen loi vangeista koko Pohjois-Irlannin turhauttavan tilanteen symbolin. Ilman taustatarinaa heidän vaiheistaan tuli kaikkien vankien tarina. Samaan tapaan Brandon ja Sissy saavat pitää salaisuutensa Shamessa, ja silti heidän tarinoissaan on resonanssia ja tunnevoimaa.

Michael Fassbender on Brandonin roolissa järisyttävän, riipaisevan paljas – myös kirjaimellisesti. McQueen ei kaihda alastomuutta, mutta missään vaiheessa hän ei kuvaa ihmiskehoa tirkistelymielessä tai halvasti. Päinvastoin, Shame tarkastelee seksiriippuvuutta tuoreesta ja totuudellisesta näkökulmasta. Kun mikään ei riitä, seksi voi olla yhtä tuhoisaa kuin vaarallisin huume.

Naturalistinen elokuva on kuvakieleltään kiehtova. Videotaiteilijana aloittanut, Turner-palkittu McQueen luottaa dialogin sijaan pitkälti näyttämisen voimaan: hän käyttää taidolla ja avarasti kuvakerronnan eri keinoja kuvakulmista ja leikkauksista väreihin ja erilaisiin valaistuksiin.

McQueen tekee puhdasta, ilmaisultaan tarkkaa elokuvaa. Hän myös käsikirjoittaa elokuvansa osin itse. Shame syntyi yhteistyössä tuottaja-käsikirjoittaja Abi Morganin kanssa, jonka toinen ajankohtainen elokuva, Margaret Thatcherista kertova Rautarouva, on alkuvuoden kiinnostavimpia ensi-iltoja.

Steve McQueenin kolmatta ohjausta malttaa tuskin odottaa. Elokuvan nimeksi on kerrottu Twelve Years a Slave, ja se pohjaa Solomon Northupin omaelämäkertaan. Afroamerikkalainen Northup kidnapattiin Washingtonissa vuonna 1841 ja pakotettiin työskentelemään orjana yli vuosikymmenen ajan. Musta brittiohjaaja lataa elokuvaansa arvatenkin paitsi emotionaalista myös poliittista sisältöä.

Mikä parasta, hän on kiinnittänyt Fassbenderin myös tähän elokuvaan.

Shame -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa