Tänään tv:ssä: ”Mestariteos”, ”Käsite”, ”Vertaansa vailla” – 90-luvun kovin kulttileffa kestää uusintakatsomisia

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1996 valmistunut Trainspotting.

16.11.2017 05:05

Danny Boylen mestariteos ja kenties koko 1990-luvun paras brittifilmi on villi ja vapaa, synkkä ja suloinen, rujo ja hauska matka läpi Edinburghin heroiinimaailman.

Supertähdeksi Trainspottingilla pongahtanut Ewan McGregor tekee ikimuistettavan roolin Rentonina, raadollisen tarinan sydämellisenä antisankarina, jonka seikkailut Spudin (Ewen Bremner), Tommyn (Kevin McKidd), Begbien (Robert Carlyle) ja Sickboyn (Jonny Lee Miller) kanssa loihtivat esiin uskomattoman ja yhä vertaansa vailla olevan kuvan Edinburghin alavatsasta ja heroiiniriippuvuudesta.

Irvine Welshin kulttiromaaniin pohjaava teos on ennen kaikkea Boylen ohjauksellinen taidonnäyte, virtuoosimaisesti rytmitetty elokuvakerronnan helmi, jota tukevat loistavien näyttelijöiden lisäksi John Hodgen briljantti käsikirjoitussovitus, aisteja moukaroiva tuotantosuunnittelu sekä samaan tahtiin elokuvan rosoisen sielun kanssa sykkivä soundtrack.

Trainspotting on kuvaus tämän päivän antisankareista, kaupallisen massayhteiskunnan varjopuolesta ja sen kulkijoista, joka ei halua kuitenkaan tehdä päähenkilöistään pelkkiä uhreja. Se on pahimpina painajaishetkinään syövyttävän tehokas esitys heroinistin surkeasta olemuksesta mutta samalla uskottava kuvaus addiktion takaa löytyvästä ajatus-, haave- ja mielikuvamaailmasta. Trainspotting on käsite.

Trainspottingin pitkään ja hartaasti odotettu jatko-osa ilmestyi alkuvuodesta, joten onkin korkea aika tsekata alkuperäinen, mikäli et ole vielä T2 Trainspotting –elokuvaa nähnyt. Ja jos olet alkuperäisen jo nähnyt, niin kyllä se kestää useammankin uusintakatsomisen.

Trainspotting esitetään Kutosella torstaina 16.11.2017 klo 21.00. Katso alta klippi elokuvasta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia