Tänään tv:ssä: ”Painajaismainen mestariteos” – Tämän elokuvan mysteeri ei ehkä ratkea koskaan

IMDb-arvosana 7,9.

19.11.2022 06:30

Tänään nähdään Yle Teemalla Mulholland Drive vuodelta 2001.

David Lynchin arvoituksellinen ja painajaismainen mestariteos kertoo kahden naisen seikkailusta unelmien kaupungissa.

Laura Elena Harringin esittämä Rita on joutua ammutuksi Los Angelesin kukkuloilla mutkittelevan limusiinin takapenkillä. Tapahtuukin kolari, jossa hän menettää muistinsa.

Rita lähtee harhailemaan pitkin Los Angelesia ja törmää hyväuskoisen tuntuiseen Bettyyn (Naomi Watts), joka on voittanut tanssikilpailun ja sen rohkaisemana lähtenyt Hollywoodiin ryhtyäkseen näyttelijäksi.

Rita alkaa Bettyn kanssa selvittää onnettomuuden ja muistinmenetyksen mysteeriä. Kuka Rita oikeasti on? Mitä tapahtui ennen kolaria? Miksi Ritan laukku on täynnä rahaa? Mikä on laukussa oleva sininen avain?

Mulholland Drive ei kerro vain tämän mysteerin selvittämisestä, vaan se on monipolvinen tarina Hollywoodista, unelmien kaupungista. Mulholland Drivessä unelmat ja unet sekoittuvat todellisuuteen hämmentävällä tavalla. Mutta kuten unessa, asioilla on merkityksensä, vaikka ne eivät aina vaikuta loogisilta.

Lynchin kuvaamalla Hollywoodin unelmalla on kääntöpuolensa. Nurkan takana vaanii meduusakasvoinen mörkö. Sen saa huomata Ritan ja Bettyn ohella myös outoihin tilanteisiin joutuva elokuvaohjaaja Adam Kesher (Justin Theroux). Menestystä ei saavuteta pelkällä lahjakkuudella, eikä se ole välttämättä pysyvää.

Mulholland Drivessä on Lynchin elokuvista tuttuja elementtejä: samettiverhoja, erilaisia valaisimia ja epätodellisesti sisustettuja huoneita. Siinä on myös monia omituisia tyyppejä, kuten kiusallisia kysymyksiä esittävä oraakkelimainen cowboy tai Adamin kanssa neuvotteluja käyvät elokuvamogulit, joiden tarjouksista ei voi kieltäytyä.

Lynchin hovisäveltäjä Angelo Badalamenti on säveltänyt unenomaiseen tunnelmaan sopivan musiikin. Lynchin pitkäaikaiset yhteistyökumppanit kuvaaja Peter Deming ja lavastaja Jack Fisk ovat myös tehneet loistavaa työtä.

Mulholland Drive on rikas ja monikerroksinen elokuva, joka jää askarruttamaan pitkään. Toisaalta elokuvaa on myös pidetty sekavana ja käsittämättömänä snobbailuna. Ollaan petytty siihen että liian monet asiat jäävät vaille vastausta.

Mulholland Drive on kuitenkin elokuva jossa selviä vastauksia tai selityksiä ei välttämättä olekaan. Elokuvassa annetut johtolangat auttavat selvittämään osan mysteeristä, mutta täysin se ei selviä koskaan.

Mulholland Drive nähdään Yle Teemalla lauantaina 19.11.2022 klo 21.25. Elokuva on katsottavissa Areenassa 2.1.2023 saakka.

Ennen elokuvaa klo 21.15 nähdään keskustelu, jossa  joukko elokuvafaneja ja elokuvantekijöitä selittää, mistä Mulholland Drivessä on kyse, miltä se tuntuu ja miksi se tuntuu, ja mitä siellä dinerin takapihalla oikein oli. Esittely on julkaistu myös Areenassa, ja voit katsoa sen alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa