Tänään tv:ssä: Palkintoja kahminut kotimainen elokuva syntyi vähin äänin kulissien takana – Pääosissa Tommi Korpela ja Laura Birn

Elokuvasäätiö ei antanut projektille rahoitusta, mutta silti se oli isoin voittaja Jussi-gaalassa.

30.1.2024 05:00

Aleksi Salmenperän (Miehen työ, Jättiläinen, Kupla) ohjaaman vuonna 2018 valmistuneen Tyhjiön keskiössä on taiteilijapariskunta.

Laura Birn esittää näyttelijää nimeltä Pihla Sucksdorff, joka on lähellä kansainvälistä läpimurtoa. Hänen miehensä Eero Kaila (Tommi Korpela) taas on kirjailija, jonka uusi romaani ei ota syntyäkseen.

Pihlan raskaus mutkistaa urasuunnitelmia. Eero lähtee laivamatkalle etsimään kadonnutta luovuuttaan.

Molemmat päähenkilöt janoavat menestystä omalla tavallaan, mutta herää kysymys, miten paljon taiteilijan kannattaa uhrata oman uransa eteen. Siihen elokuva ei välttämättä anna suoraa vastausta, mutta se herättää paljon ajatuksia.

Tyhjiö syntyi vähin äänin ilman Elokuvasäätiön avustusta talkootyönä, kun Salmenperän toinen suunniteltu projekti ei saanutkaan tukea.

Tyhjiö ei kuitenkaan näytä miltään halpikselta, vaan se on visuaalisesti tyylikäs ja älykkäästi kirjoitettu draama.

Vaikka Elokuvasäätiö ei antanut projektille rahoitusta, elokuva sai erinomaiset arvostelut, ja siitä tuli vuoden 2019 Jussi-gaalan suurin voittaja. Se sai palkinnot parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta.

Yle esittää nyt Tyhjiön kolmeen otteeseen:

  • Ti 30.1.2024 klo 21.50, Yle Teema & Fem
  • Ke 7.2.2024 klo 12.00, Yle Teema & Fem
  • Su 11.2.2024 klo 13.10, Yle TV1

Areenassa 28.2.2024 saakka. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa