Tänään tv:ssä: ”Sympaattinen tapaus” – Hyväntuulista supersankariviihdettä koko rahan edestä

IMDb-arvosana 7,4.

14.9.2022 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuoden 2017 elokuva Spider-Man: Homecoming.

Spider-Man-elokuvien historiassa on riittänyt käänteitä 2000-luvulla. Hahmo nousi valtavaan suosioon kolmessa Sam Raimin ohjaamassa elokuvassa (2002–2007), joissa nimihahmoa esitti Tobey Maguire.

Vuonna 2012 alkoi uusi elokuvasarja Marc Webbin ohjaustyöllä The Amazing Spider-Man, jonka nimiroolissa nähtiin Andrew Garfield. Se sai hyvän vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä, joten Webb ja Garfield jatkoivat yhteistyötä.

Vuoden 2014 The Amazing Spider-Man 2 tuotti yli 700 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, mutta se ei silti ollut studiolle tarpeeksi, ja lisäksi monet Hämis-fanit pitivät elokuvaa epäonnistuneena. Suosittu elokuvasarja oli yllättäen ongelmissa, ja Amazing Spider-Man 3 meni jäihin.

Kolmannen elokuvan tuotantoa mutkisti myös se, että Hämähäkkimies on Marvel-yhtiön hahmo, jonka elokuvaoikeudet olivat pitkään olleet Sonyn hallussa. Elokuvauniversumiaan voimakkaasti kasvattanut Marvel tuli mukaan kuvioihin, ja siinä rytäkässä kaikki meni uusiksi.

Marvel halusi ajaa nuoremman Peter Parkerin sisään Captain America -elokuvassa Civil War. Tom Holland osoittautui hyväksi valinnaksi niissä Civil Warin kohtauksissa, joissa hän oli mukana, ja hän sai oman Spider-Man-elokuvan alaotsikolla Homecoming.

Hahmon syntytarina on jo kerrottu jo useamman kerran, joten se jätetään nyt perustellusti vähemmälle. Peter asuu aiempien elokuvien tapaan May-tätinsä luona. Tätiäkin esittää uusi näyttelijä Marisa Tomei.

Robert Downey Jr. on mukana Iron Manina. Rooli on pienempi kuin ennakkotiedot antoivat ymmärtää, mutta karismaattinen Downey Jr. tuo eloa tarinaan. Iron Man eli Tony Stark on aikeissa rekrytoida Peterin Avengers-tiimiin, mutta mukaan ei pääse noin vain. Peter joutuu odottamaan Starkin yhteydenottoa kärsimättömänä.

Michael Keatonin ura nousi Birdmanin myötä uuteen kukoistukseen. Onkin ovela idea ottaa supersankariseikkailuun mukaan Batmanin roolistakin tuttu Keaton, joka nyt esittää Korppikotka-nimistä konnaa. Korppikotka eli Adrian Toomes käyttää ulkoavaruuden olioilta peräisin olevaa teknologiaa ja valmistaa niistä aseita, joita hän myy rikollisille. Korppikotkasta tulee kaupungin vaarallisin rikollinen, ja Spider-Man yrittää päästä hänen jäljilleen.

Elokuvan ohjaaja Jon Watts (Cop Cars) oli tätä ennen suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta hän on sisäistänyt Hämähäkkimies-tarinoiden syvimmän olemuksen. Nyt Peter Parker on oikean ikäinen ja oloinen. Peter Parkerin hahmo on teini-ikäinen, ja Garfield oli kasvanut jo ulos roolista, joten uuden näyttelijän valinta on täysin perusteltu. On Hollandkin tosiasiassa roolihahmoaan vanhempi, mutta hän on kuitenkin roolissaan täysin uskottava, ja se on tärkeintä.

Ohjaaja osoittaa hallitsevansa ison mittakaavan tuotannon, mutta silti kokonaisuudesta muodostuu sympaattinen tapaus, joka tuo paikoin mieleen parhaat teinikomediat. Homecoming on hyväntuulinen elokuva, jossa mitään ei oteta liian vakavasti.

Spider-Man: Homecoming nähtiin jo syyskuussa pariin kertaan televisiossa. Luvassa on vielä kolme esitystä Hero-kanavalla:

  • Ke 14.09.2022 klo 21.00
  • Su 25.09.2022 klo 19.00
  • Ke 28.09.2022 klo 21.00

Katso traileri alta.

Lisää luettavaa