Tänään tv:ssä: Tämä elokuva suututti Venäjän vallanpitäjät, mutta Suomessa sitä osattiin arvostaa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2014 valmistunut venäläiselokuva Leviathan.

Leviathan kertoo pohjoisessa merenrantakaupungissa elävästä Koljasta. Hän on perheellinen automekaanikko, joka joutuu byrokraattisen pyörityksen keskelle ja on paikallisen pormestarin vehkeilyjen takia menettämässä talonsa.

Kuumapäinen ja vodkaanmenevä Kolja pyytää moskovalaista asianajajaystäväänsä apuun, mutta korruptoituneessa pikkukaupungissa on vaikea saada oikeutta.

Leviathan on arkisen realistinen kertomus nyky-Venäjästä, mutta se on samalla vaikuttava ja raamatullisia vertauskuvia sisältävät tarina miehestä, joka Jobin tavoin ei saa vastausta rukouksiinsa vaan tuntuu vain menettävän kaiken.

Leviathan herätti laajaa kansainvälistä huomiota. Se sai maailmalla ylistäviä arvosteluja ja kilpaili vieraskielisen elokuvan Oscarista. Kotimaassaan Venäjällä se herätti myös kritiikkiä. Kulttuuriministeri Vladimir Medinski sanoi pitävänsä Leviathania lahjakkaan elokuvantekijän työnä mutta kritisoi samalla tapaa, jolla elokuvassa kuvataan venäläisiä. Monet muutkin viralliset tahot pitivät elokuvaa venäläisvastaisena, kertoo Guardianin artikkeli.

Suomalaiset kriitikot nimesivät Leviathanin ilmestymisvuotensa parhaaksi elokuvaksi Suomen arvostelijoiden liiton (SARV) äänestyksessä.

Leviathan esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 12.06.2019 klo 22.45. Areenassa 14 päivää. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut