Tänään tv:ssä: Tämä gangsterielokuvan brutaali klassikko esitteli karismaattisen näyttelijälegendan

(The Public Enemy, USA 1931) Gangsterielokuvan klassikko kahdesta rikollisesta, jotka kieltolain aikana hankkivat yh‰ suurempia rikkauksia mutta myˆs vihollisia. O: William A. Wellman. N: James Cagney, Jean Harlow. HD. Kuvassa Tom Powers (James Cagney) ja baarimikko Steve (Lee Phelps). Yle Kuvapalvelu

Yle Teeman gangsteriklassikkojen sarja jatkuu vuonna 1931 valmistuneella elokuvalla Yhteiskunnan vihollinen.

Yhteiskunnan vihollinen valmistui pian viime viikolla esitetyn Pikku Caesarin jälkeen. Nämä varhaiset gangsterielokuvan klassikot muistuttavat paljon toisiaan. Niissä kuvataan samantyyppinen tarina rikollisen noususta ja tuhosta. Pikku Caesar oli Edward G. Robinsonin läpimurto filmitähteyteen, ja Yhteiskunnan vihollinen teki saman Cagneylle. Molemmat näyttelijät joutuivat sittemmin esittämään gangsterin arkkityyppiä uudelleen ja uudelleen.

Alun perin Edward Woodsin piti näytellä pääosaa ja Cagneylle oli varattu pienempi rooli hänen rikoskumppaninaan ja parhaana ystävänään. Ohjaaja William A. Wellman ja tuottaja Darryl F. Zanuck vakuuttuivat kuitenkin niin paljon Cagneyn energiasta ja karismasta, että heidän roolinsa vaihdettiin kuvausten jo alettua. Se osoittautui merkittäväksi päätökseksi elokuvahistoriassa. Cagney tekee vangitsevan roolisuorituksen brutaalina gangsterina ja kannattelee elokuvaa alusta loppuun.

Yhteiskunnan vihollinen esitetään YLE Teemalla sunnuntaina 14.02.2016 klo 18.00. Katso traileri alta.

(Episodi/JH)