Tänään tv:ssä: Tämän elokuvan seksuaalinen aihe oli liian raju amerikkalaisille – ei kelvannut Hollywood-studioille

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut Elämäni Liberacen kanssa.

29.9.2017 06:27

Pianisti Liberacen elämästä kertovaa elokuvaa Elämäni Liberacen kanssa on esitetty Suomessa ja muualla Euroopassa englanninkielisellä nimellä My Life with Liberace. Yhdysvalloissa se tunnetaan kuitenkin nimellä Behind the Candelabra.

Elokuva ei kelvannut Hollywoodin elokuvastudioille, vaikka ohjaajana oli Oscar-palkittu Steven Soderbergh ja pääosissa suuret nimet Michael Douglas ja Matt Damon. Koko ikänsä kaapissa eläneen homoseksuaalin ja hänen nuoren suojattinsa rakkaustarina koettiin liian rajuna aiheena, joten se toteutettiin HBO-yhtiön televisiotuotantona.

Eurooppalaiset eivät olleet yhtä arkoja, vaan Elämäni Liberacen kanssa valittiin ensin Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjaan, ja se pääsi myös Suomessa teatterilevitykseen. Amerikkalaisilta jäi hieno elokuva näkemättä teattereissa.

Elämäni Liberacen kanssa on erinomainen elokuva monella tasolla. Päällimmäiseksi jää mieleen Douglasin loistava roolisuoritus ylellistä elämää ja kiiltäviä esiintymispukua rakastavana viihdepianistina. Hahmo on kieltämättä koominen, mutta Liberacesta ei tehdä pelleä, vaikka hän riikinkukolta näyttääkin. Liberacesta annetaan kuva kunnianhimoisena muusikkona, joka oli ihmissuhteissaan tuhoisan omistushaluinen.

Damonin esittämä Scott Thorson ei jää sivuhahmoksi. Damonin suoritus ei ole yhtä räiskyvä, mutta roolihahmo tekee laajan kaaren viattomasta nuorukaisesta katkeroituneeksi ex-rakastajaksi. Richard LaGravenese on muokannut Thursonin elämäkerrasta kiehtovan käsikirjoituksen, jossa on huumoria, intohimoa ja draamaa.

Elämäni Liberacen kanssa esitetään Yle Teema & Fem -kanavalla perjantaina 29.09.2017 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia