Tänään tv:ssä: Teemalla nähdään ehkä kaikkien aikojen paras länkkäri – Tästä ei leffailta parane!

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 9.

Vuonna 1966 valmistunut Hyvät, pahat ja rumat päättää Sergio Leonen dollaritrilogian. Leone oli tehnyt ennen sitä Clint Eastwoodin kanssa kaksi elokuvaa (Vain muutaman dollarin tähden ja Kourallinen dollareita), ja niiden menestys antoi mahdollisuuden tehdä Hyvistä, pahoista ja rumista pitempi, kalliimpi ja kaikin puolin isompi elokuva.

Kuluneet vuosikymmenet eivät ole tippaakaan vähentäneet elokuvan tehoa. Hyvät, pahat ja rumat on yhä loistava western. Elokuva vie mukaansa heti tyylikkäistä alkuteksteistä ja ensimmäisestä kojootin ulvaisusta lähtien.

Kolme lainsuojatonta saa kuulla hautausmaalle kätketyistä armeijan palkkarahoista. He lähtevät kukin tahoillaan etsimään aarretta sisällissodan tiimellyksessä. Pientä yhteistyötäkin matkalla tarvitaan, haluttiin sitä tai ei.

Eastwood on aiemmista dollaritrilogian osista tuttu vähäeleinen hahmo, tällä kertaa nimellä Blondie. Jatkuvasti höpöttävän ja edestakaisin säntäilevän Tucon (Eli Wallach) kanssa he muodostavat eriskummallisen parivaljakon. Kolmantena dollareita havittelee kyyninen palkkatappaja Enkelisilmä (Lee Van Cleef).

Henkilöhahmoissa on sivuosia myöten kiinnostavia tyyppejä. Wallachin esittämä Tuco varastaa show’n. Tietyllä tavalla elokuvan päähenkilö onkin juuri Tuco eikä Blondie. Tuco on hilpeä sekoitus meksikolaista bandiittia ja raivostunutta kapteeni Haddockia. Hänen loputonta sinnikkyyttään ei voi kuin ihailla.

 

Visuaaliselta ilmeeltään Hyvät, pahat ja rumat on upea. Maalaukselliset laajakulmaotokset ja valtavat lähikuvat kasvoista vuorottelevat tavalla, jonka Leone niin hyvin osasi.

Ennio Morriconen musiikin merkitystä ei voi vähätellä. Lopussa nähtävä Tucon maaninen juoksu hautausmaalla ja kolmikon lopullinen välienselvittely ovat mestarillisesti rakennettuja kohtauksia. Ne ovat hienoja esimerkkejä Leonen kuvaustyylistä ja rytmityksestä yhdistettynä Morriconen unohtumattomaan musiikkiin.

Hyvät, pahat ja rumat ei ole pelkästään spagettiwesternin aatelia vaan yksi kaikkien aikojen lännenelokuvia toisen Leonen mestariteoksen Huuliharppukostajan rinnalla.

Hyvät, pahat ja rumat esitetään Yle Teemalla torstaina 05.11.2020 klo 21.00. Katsottavissa Areenassa 7 päivää. Katso alta maistiaiseksi elokuvan tyylikkäät alkutekstit.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut