Tänään tv:ssä: ”Todellista elokuvan taikaa” – Upea menestyselokuva vuodelta 2016

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2016 valmistunut Viidakkokirja.

6.1.2020 08:00

Vuonna 1967 valmistuneen Disney-animaation moderni uusintaversio kunnioittaa alkuperäistä ja tuo samalla aiheesta kiehtovan uuden näkemyksen.

Näyttelijänäkin tunnetun Jon Favreaun (Iron Man) ohjaama Viidakkokirja ei ole animaatio, mutta sen visuaalinen maailma on luotu lähes kokonaan digitaalisilla tehosteilla. Elokuvan ainoa oikea näyttelijä on susien kasvattamaa Mowglia esittävä nuori Neel Sethi. Hänen lisäkseen elokuvassa nähdään lukuisia eläinhahmoja, jotka alkuperäisen elokuvan nähneet varmasti hyvin muistavat.

Ääniroolien esittäjissä on loistavia valintoja, ja näyttelijöiden omia ilmeitä on käytetty digitaalisesti luoduissa hahmoissa. Baloo-karhun ääntä esittää Bill Murray, Bagheera-pantteria Ben Kingsley ja tarinan roistoa, tiikeri Shere Khania Idris Elba. Pienemmät mutta mieleenjäävät ääniroolit tekevät Scarlett Johansson Kaa-pythonin roolissa ja Chistopher Walken Louie-jättiapinana.

Vuoden 1967 animaatio perustui Rudyard Kiplingin tarinoihin, joihin lisättiin disneymäisiä hahmoja ja kohtauksia. Favreaun elokuva perustuu yhtä lailla molempiin. Musiikissa lainataan George Brunsin alkuperäisiä säveliä, ja muutama tuttu alkuperäisen animaation laulu on mukana erilaisen muodon saaneena.

Elokuvan rakenne on animaation tapaan episodimainen, mutta nyt kaikki on hieman synkempää ja vakavampaa ja se on siinä mielessä lähempänä Kiplingin tekstejä. Uudessa näkemyksessäkin on silti huumoria, ja se on suurella sydämellä tehty.

Viidakkokirja on upea kokonaisuus, jonka kaikissa osa-alueissa loistaa tekijöiden valtava lahjakkuus. Tämä on todellista elokuvan taikaa.

Favreau ohjasi myös viime kesänä ilmestyneen Leijonakuninkaan uusintaversion, jota ei otettu yhtä yksimielisen kiittävästi vastaan.

Viidakkokirja esitetään Nelosella maanantaina 06.01.2020 klo 17.40. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia