Tänään tv:ssä: Toimintalegendat kaivettiin naftaliinista surkein tuloksin – ”Floppi se tästäkin tuli”

IMDb-arvosana 6,2.

30.9.2023 05:00

Onhan se kiva, kun legendat kaivetaan naftaliinista, ja uhotaan, että nyt se Terminator 2 saa vihdoinkin oikean jatko-osansa – siis sellaisen, mihin fanitkin voivat olla tyytyväisiä. Ohjaajaksi valitaan tämän hetken kuumimpia toimintaohjaajia, Deadpoolin tehnyt Tim Miller. Tuottajanakin häärii itse James Cameron, joka ohjasi elokuvasarjan kaksi ensimmäistä osaa.

Terminator – Tuhoaja sai ensi-iltansa vuonna 1984. Arnold Schwarzeneggerin esittämä T-800-tuhoajarobotti palasi silloin menneisyyteen tehtävänään tappaa Sarah Connor (Linda Hamilton), jotta hän ei synnyttäisi tulevaa kapinajohtajaa John Connoria. Näin varmistuisi Skynet-tekoälyn voitto ihmiskunnasta.

Terminator 2 – Tuomion päivä nähtiin vuonna 1991. Tällä kertaa aivan uudenlainen terminaattori, T-1000 (Robert Patrick), jahtasi teini-ikäistä Johnia (Edward Furlong) Guns N’ Rosesin soidessa taustalla. Supertähdeksi nousseen Schwarzeneggerin tehtävänä oli suojella Johnia.

Kahden erinomaisen Terminatorin jälkeen tehtiin kaksi turhaa jatko-osaa ja keskinkertainen rebootti, Terminator Genisys. Ja koska Terminatorit ovat popkulttuurin ikoneita (ja potentiaalisia rahasampoja), ei franchisea voi hylätä.

Terminator: Dark Fate tekee heti alussa selväksi, että vaikka se on suoraa jatkumoa kahdelle ensimmäiselle Terminatorille, niin nyt puhaltavat uudet tuulet. Leffa alkaa kohtalaisen radikaalilla kohtauksella, joka lupailee jatkolle hyvää.

Elokuvan varsinainen tarina alkaa kuitenkin Meksikosta, jonne kyberneettisesti paranneltu sotilas Grace (Mackenzie Davis) materialisoituu tuttujen salamoiden säestämänä. Hänen tehtävänään on suojella nuorta meksikolaisnaista Dania (Natalia Reyes).

Skynet on edelleenkin uhattuna, joten myös uudenlainen terminaattori lähetetään Danin perään. Rev-9 (Gabriel Luna) on edistynein kaikista tulevaisuuden roboteista.

Pian kuvioihin saapuu myös Hamiltonin näyttelemä Sarah. Eikä aikaakaan, kun sekalainen seurakunta on matkalla kohti Ison-Arskan esittämän T-800:n nykyistä kotipaikkaa. T-800, nyt Carl, viettää hiljaista elämää uusioperheensä kanssa Teksasin maaseudulla.

Seuraa ylipitkä putki huonoa näyttelemistä, kiusallista dialogia, surkeita erikoistehosteita ja idioottimaisia juonellisia ratkaisuja. Elokuvan käsikirjoitus vaikuttaa olevan yläasteikäisen kirjoittamaa fanifiktiota.

Myös vaivaannuttavaa huumoria on saatu mukaan, kun machomies Carl onkin verhoilija, joka toimii leipovana koti-isänä. Hah-hah! Elokuvan sosiaalinen kommentaari on muutenkin melko banaalia, paikoin jopa vihamielistä.

Kyllä se vähemmälläkin käy selväksi, että elokuvan pääosassa ovat nyt vahvat itsenäiset naiset: Davis, Reyes ja Hamilton. Davis ja Hamilton heittävät toisilleen läpi leffan kunnon machotykitystä: ”Vedän sua kohta turpaan, jos et oo hiljaa”, ja muuta sellaista, mikä normaalisti yhdistetään toksiseen maskuliinisuuteen. Totutut sukupuoliroolit on vain heitetty päälaelleen.

Toivottavasti terminaattorit pysyvät jatkossa tulevaisuudessa. Emme kaipaa enää yhtään puolivillaista Terminator-elokuvaa riesaksemme. Floppi se tästäkin tuli.

Terminator: Dark Fate esitetään MTV3-kanavalla lauantaina 30.09.2023 klo 22.45. Elokuva löytyy myös Disney Plussasta. Katso traileri alta.

Arvio: Niko Ikonen

Lisää luettavaa