Tänään tv:ssä: Verinen toimintafantasia ei ole alkuperäisen veroinen – Toimii silti yllättävän hyvin

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2011 valmistunut Conan the Barbarian.

Pulp-kirjailija Robert E. Howardin 1930-luvulla luoma Conan barbaari on esiintynyt kirjoissa, sarjakuvissa, filmatisoinneissa ja videopeleissä. Parhaiten Conan kuitenkin tunnetaan vuoden John Miliusin ohjaamasta vuoden 1982 filmatisoinnista ja sen pari vuotta myöhemmin ilmestyneestä jatko-osasta, joissa nimiroolia esitti Arnold Schwarzenegger.

Schwarzeneggerin esittämä Conan on merkittävä osa toimintaelokuvan historiaa, joten sopivan lihaskimpun löytäminen cimerialaisen barbaarin osaan ei varmasti ollut uuden elokuvan tekijöiden haasteista pienimpiä.

Arskalle löytyi yllättävän hyvä korvaaja. Havaijilaissyntyinen Jason Momoa esitti barbaaria jo Game of Thrones –sarjassa ja herätti sitä myötä uuden Conanin tekijöiden kiinnostuksen. Sittemin myös Aquamanin roolista tunnettu Momoa astuu Schwarzeneggerin lihaksiin suorastaan yllättävän onnistuneesti, vaikka tehtävä on yhtä vaikea kuin viedä lohikäärmeeltä munat.

Saksalaisohjaaja Marcus Nispel tunnetaan uusintafilmatisointien erikoismiehenä. Mainoksilla ja musiikkivideoilla uransa aloittanut Nispel on tehnyt päivitetyt versiot kauhuelokuvista Teksasin moottorisahamurhat (2004), Pathfinder (2007) ja Friday the 13th (2009). Verisen ja väkivaltaisen toimintafantasian ohjaajaksi hän on siis aika ilmeinen valinta.

Tarinankerronnan apuvälineenä toimii taianomainen kasvonaamio. Kuolleiden kuninkaiden luista tehty naamio on vuosisatojen saatossa hajonnut palasiin, joista yksi on päätynyt Conanin miekkataituri-isälle Corinille (Ron Perlman). Naamion taikavoimia halajava sotaherra Khalar Zym (Avatarin pahiksen roolista tuttu Stephen Lang) surmaa puuttuvia osia metsästäessään lähes kaikki Conanin kotikylän asukkaat. Conan kasvaa janoamaan kostoa.

Jo vuoden 1982 Conan-filmatisointi herätti huomiota roisilla väkivaltaisuudellaan, mutta Nispel on nostanut kierroksia entisestään. Conanissa teräs on kovaa ja jää kylmää. Nispel hallitsee paitsi toiminnalliset kohtaukset myös näyttävän fantasiakuvaston.

Jason Momoalla ei ole Schwarzeneggerin robottimaisen ilmeetöntä mutta kieltämättä kolossaalista karismaa. Sen Momoa kuitenkin korvaa barbaarimaisella energialla ja ilmeikkyydellä.

Conan the Barbarian esitetään Herolla sunnuntaina 8.12.2019 klo 22.50. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat