Tänään tv:ssä: Viiden tähden täysosuma – Näin upeasti kuvattua elokuvaa harvoin näkee

IMDb-arvosana 7,6.

2.3.2022 05:00

Puolalainen Paweł Pawlikowski on tehnyt elokuvia jo muutaman vuosikymmenen ajan, mutta vasta hänen kaksi viimeisintä teostaan on nostanut hänet Euroopan merkittävimpien elokuvatekijöiden kastiin.

Ida (2013) palkittiin Oscarilla, ja tänään Teemalla nähtävä Kylmä sota (2018) sai ehdokkuuden vieraskielisen elokuvan kategorian lisäksi myös ohjauksesta ja kuvauksesta. Meksikolainen Roma voitti kuitenkin kaikki nuo kolme kategoriaa.

Ohjaajan kahta elokuvaa yhdistää niiden lyhyt kesto (molemmat ovat alle 90-minuuttisia), mustavalkoisuus sekä poikkeuksellinen kuvasuhde (vanhaa televisioaikaamme kosiskeleva liki laatikkomainen 1.37:1).

On melkeinpä käsittämätöntä, että Kylmä sota on kuvattu digitaalisesti, sillä se näyttää täysin filmiltä, ja on muutenkin viime vuoden kauniimpia kuvauksia.

Omista vanhemmistaan inspiroituneena Pawlikowski kertoo 50- ja 60-luvuille sijoittuvan katkeransuloisen rakkaustarinan, jossa Eurooppa on jakautunut kahtia ja musikaalisten päähenkilöiden tiet ovat tätä kautta eronneet.

Ideologiset, keinotekoiset muuritkaan eivät estä heitä silti kohtaamasta uudelleen. Rakkaustarinoista yleisesti poiketen nämä kaksi eivät todellaan ole luotuja toisilleen, mutta kaikessa intohimossaan he ovat ikään kuin tuomittuja toisilleen.

Elokuvateattereissa nimellä Cold War esitetty elokuva sai Episodin ensi-ilta-arviossa täydet viisi tähteä.

Kylmä sota esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 02.03.2022 klo 22.00. Areenassa 29 päivää. Katso traileri alta.

Arvio: Tero Heikkinen

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia