Tänään tv:ssä: Vuoden 2014 avaruusseikkailu toimii mahtavasti – Nyt ei oteta asioita liian vakavasti

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2014 valmistunut Guardians of the Galaxy.

Iron Man, Thor, Captain America ja The Avengers jatko-osineen perustuvat monille tuttuihin hahmoihin, mutta tuntemattomampi sarjakuva Guardians of the Galaxy herätti ennakkoon epäilyjä. Mitä ihmettä supersankariseikkailussa tekevät pesukarhun näköinen Rocket tai elävä puuhahmo Groot?

Lopputulos on kuitenkin yllättävän hyvä. Guardians of the Galaxy ei ole niinkään supersankariseikkailu kuin avaruusseikkailu, jossa trailerissa hölmöiltä vaikuttaneet hahmot ovat melkeinpä parasta. Kovaotteinen pesukarhu ja hänen aisaparinsa Groot tekevät elokuvasta hauskan. Bradley Cooper saa Rocket-pesukarhuun eloa. Vin Diesel on taas sopivan puiseva tyyppi Grootiksi.

Elokuvan varsinainen päähenkilökään ei ole mikään yksituumainen tylsimys. Chris Prattin esittämä avaruusseikkailija Star-Lord oli alun perin Peter Quill -niminen pikkupoika, joka joutuu elokuvan alussa avaruusolioiden kaappaamaksi. Parikymmentä vuotta myöhemmin hänestä on tullut hieman Han Soloa muistuttava tyyppinen lainsuojaton, joka on tietenkin itse antanut itselleen vaatimattoman Star-Lord-nimen.

C-kasetilta 70-luvun poppia kuunteleva Star-Lord saa käsiinsä mystisen metallipallon ja huomaa, että universumin pahimmat konnat haluavat saada sen käsiinsä. Star-Lord kerää ympärilleen sekalaisen joukkion avaruusolioita, jotka yrittävät yhdessä paeta arvokkaan pallon kanssa.

Tarina on suoraviivainen seikkailu, mutta se toimii juuri siksi, että siinä ei oteta mitään liian vakavasti. Jos pitää sarjakuvafilmatisointeja liian tosikkomaisina, Guardians of the Galaxy tuo mukavaa vaihtelua.

Kyseessä ei tietenkään ole pelkästään huumoripläjäys, vaan Guardians on pohjimmiltaan ison budjetin sarjakuvafilmatisointi, ja se myös näyttää siltä. Loppupuolella pari asiaa alkaa hieman häiritä. Toimintakohtaukset venyvät ja venyvät, mikä ilmeisesti kuuluu Marvel-tuotantojen tyyliin. Toinen sarjakuvafilmatisointien helmasynti toistuu myös. Hahmoja on yhteen elokuvaan aivan liikaa. Ilmeisesti yritetään saada kaikki fanit tyytyväiseksi eikä haluta jättää yhtään suosittua hahmoa elokuvasta pois. Tämän takia esimerkiksi Benicio Del Toron ja Glenn Closen roolit jäävät pelkiksi näyttäytymisiksi.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja James Gunn oli yllätysvalinta näin ison elokuvan ohjaajaksi. Troma-yhtiön roskaleffoilla aloittanut Gunn on kuitenkin tehnyt hyvää jälkeä kauhukomediassa Slither ja supersankariparodiassa Super, mitkä ehkä selittävätkin elokuvan humoristisen otteen. Pikkubudjetin leffoista on aikamoinen hyppäys ison budjetin Marvel-tuotantoon, mutta Gunn pitää hyvin hallussaan elokuvan laajat kokonaisuudet.

Gunn ohjasi elokuvalle myös vuoden 2017 jatko-osan. Gunnin piti ohjata myös kolmososa, mutta hänen vanhoista twiiteistään syntynyt kohu aiheutti sen, että Disney antoi hänelle potkut ohjaajan pallilta.

Sittemmin Gunn pestattiin ohjaajaksi Warnerin ja DC:n The Suicide Squad -leffaan, joka on nyt tekeillä.

Guardians of the Galaxy esitetään Nelosella sunnuntaina 22.03.2020 klo 21.30. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat